(NaturalNews)

Здравните ползи на кокосовата вода са признати от много хора, от сериозни спортисти и специалисти по храненето до собственици на фитнес центрове и ежедневни потребители. И това е така, поради добра причина: Кокосовата вода, не само че е без мазнини, с ниско съдържание на калории и без добавени захари, но нейното съдържание на калий (между другото, 15 пъти повече от обикновените спортни напитки) я прави идеален начин за получаване на електролити за тялото. Но е време да отстъпи път на нова здравословна хидратираща напитка… кленова вода?

Да, наистина, кленова вода.

Вкус и ползи за здравето на кленовата вода

Кленовата вода е нещо ново за канадския пазар и скоро ще бъде на разположение и в САЩ. Всъщност, една марка, наречена Вертикална Вода се очаква да направи своя дебют в САЩ през април 2014 година. Тази конкретна марка е резултат от успешни проучвания и благоприятна реакция на изследователи от Университета Корнел и горски специалисти от Лейк Плесид, които са експериментирали с изтеглена вода от дървета на черен и бял орех в продължение на около две години.

Тя се прави от кленов сок и разбира се стерилизира, преди да си проправи път до магазините. Докато думата „сок“ внушава богат, изключително сладък сироп с кленов аромат, оказва се, че вкусът е значително по-фин, поради факта, че кленовият сироп, който е познат на повечето хора е от концентриран сок, то водата не е. Всъщност, една компания за кленова вода, Овива, обяснява техния продукт като притежаващ „леко сладък и кадифен“ вкус.

Що се отнася до ползите за здравето, канадски уеб сайт на марката СЕВА казва, „Научни изследвания са установили, че кленовият сок съдържа 46 основни хранителни вещества. Този диапазон на витамини, минерали, амино- и органични киселини, пребиотици и полифеноли … прави кленовата вода идеална за утоляване на жаждата на тялото ви. „Полифенолите например, са вид антиоксидант, който е от съществено значение за подпомагане на тялото да се отърве от вредните свободни радикали. Пол Руярд, заместник-директор на Квебекската Федерация за Производители на Кленов Сироп казва за кленовата вода, че „по отношение на антиоксиданти е по-добра от доматите.“

Колко успешна ще бъде кленовата вода? Нейният вкус и съобщени ползи за здравето звучат интригуващо; обаче, очевидно е твърде рано да се вземат решения. В крайна сметка, въпреки че Андрея Джанколи, регистриран диетолог и говорител на Академията по Хранене и Диететика, признава ползите от кокосовата вода, тя казва, че това не е единственият начин да останем здрави. „Има достатъчно калий в храната и ако ядете здравословна диета ще получите всичко, което ви трябва“, казва Джанколи. Вярно е, но е факт, че продажбите на кокосова вода са се удвоили през 2011 г. и дори и днес се смята за една от най-бързо растящите категории на напитки в САЩ и Великобритания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *