Трансплантацията на органи се счита за едно от най-големите постижения на съвременната медицина. Невероятно е да мислите, че орган, от който повече не се нуждае даден човек, може да бъде поставен в тялото на някой друг и да му бъде даден нов шанс за живот. Разбира се, това е и една от най-рисковите медицински процедури – и един неотдавнашен случай подчертава една от опасностите, които не са склонни да получат много внимание.Когато мислите за рисковете от трансплантация на органи, първият, който вероятно ви идва на ум, е възможността тялото да го отхвърли. Лекарите правят всичко възможно, за да сведат до минимум шансовете за това, но това все още се случва. Съществуват и рискове от самата операция.  Малко хора, обаче, обмислят възможността донорските органи да предават болести поради широкото скриниране, но органите могат и понякога пренасят заболявания като рак върху реципиентите.

Четирима пациенти са научили този урок по трудния начин, след като са получили органи от 53-годишен донор, умрял от инсулт. Тестовете не показали признаци на рак и не е било известно, че страда от някакви медицински състояния, които биха възпрепятствали дарението. Дробовете, черният дроб, бъбреците и сърцето са дарени на хора, които се нуждаят от тях.

Ракови клетки се появяват във всички дарени органи

Когато жената, която е получила белите дробове, е открила рак на гърдата 16 месеца по-късно, тестовете показват, че ДНК в раковите клетки всъщност идва от донора на органи. За съжаление, ракът се разпространява и жената умира около година след поставянето на диагнозата.

Това кара лекарите да се свържат с другите получатели. Докато получателят на сърцето умира от необясними причини не дълго след трансплантацията, другите са били информирани за ситуацията. Всички са имали тестове за рак и всички са се върнали отрицателни първоначално.

Обаче няколко години по-късно лекарите открили клетки на рак на гърдата в черния дроб на получателя на трансплантацията на черен дроб. Опасявайки се от потенциалните усложнения при друга трансплантация, реципиентът решава да задържи органа и да претърпи радиационна терапия. Три години по-късно пациентката е диагностицирана с рак.

Шест години след получаването на левия бъбрек от въпросния донор, получателката е диагностицирана с рак на гърдата. Той вече се бил разпространил значително след откриването му, а тя починала два месеца по-късно.

На получателя на десния бъбрек, 32-годишен мъж, също са били открити клетки на рак  в органа, но лекарите са премахнали бъбреците и са му спрели лекарствата, които потискат имунната система. След като получил химиотерапия, той е бил обявен за свободен от рак.

Лекарите настояват, че преминаването на рак по време на трансплантация на органи е много рядко събитие, което се случва с честота между 1,5 на 10 000. Те сочат към строгия скрининг, който се провежда, включително многобройни лабораторни тестове и фамилна история. В случая на донора с неоткрит рак на гърдата тя е била преминала физически преглед, рентгенография на гръдния кош, преглед на дихателните пътища и ултразвук на сърцето и корема.

Независимо от това, не е възможно да се открие всичко и има малка вероятност някой да развие рак от дарен орган. Лекарите вярват, че жената е имала микрометастази, които все още не са били достатъчно големи, за да се появят в тестове за изображения или скрининг. Тъй като пациентите с трансплантация получават лекарства, които потискат имунната им система, това улеснява рака да се захване и да се развие неконтролируемо.

Лекарите все още вярват, че това е риск, който си заслужава да се поеме предвид ниските коефициенти.

Независимо от това, пациентите, които обмислят трансплантации, трябва да са наясно с възможностите и да обърнат сериозно внимание на тяхното здраве. В доклад по случая, лекарите препоръчват премахването на донорски органи, от други пациенти, ако един от неговите органи е свързан с рак в приемника.

Автор; Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com/2018-09-23-organ-donor-spreads-cancer-to-four-recipients.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *