кориандър-връзка

Установено е, че кориандърт е естествено средство за оловно отравяне, тъй като естествено хелатира оловото от тялото – осигурява защита на черния дроб и намалява концентрацията на оловото.

Coriandrum sativum, научното име на кориандър, е една от най-старите подправки в света. Листата му обикновено се използват в народната медицина за облекчаване на метеоризъм, спазми и увеличаване производството на кърма. Освен това се смята, че кориандърът съдържа мощни хелатиращи свойства. Въпреки това, е нямало достатъчно научни доказателства, за да се докаже това, докато не се появява това изследване.

Екип от изследователи от Juarez University в щата Дуранго и Autonomous University в Мексико анализират хелатиращия ефект на метаноловия екстракт от кориандър и неговите фракции върху плъхове, отровени с олово. В проучването те интоксикират плъховете с 50 милиграма на килограм (mg / kg) оловен ацетат и след това ги третират с 50 mg / kg метанолов екстракт и неговите фракции – които се прилагат в четири групи за третиране. Освен това те оценяват концентрациите на хемоглобина, хематокрита и оловото.

Кориандърът е обещаващ агент за хелатиране, особено за тежки метали като олово. Отравянето с олово е резултат от натрупването на олово в организма. Малките деца на възраст под шест години са особено уязвими от вредните му ефекти. Това може да повлияе на тяхното психическо и физическо развитие. Няма известна безопасна концентрация на олово в кръвта, но е известно, че експозицията на олово се увеличава, така и вредните му ефекти.

Резултатите от експеримента показват, че групата, която получава метанолов екстракт, показва значително подобрение на нивата на хемоглобина и хематокрита в сравнение с контролната група. Това е от съществено значение, защото интоксикацията с олово причинява анемия, която се наблюдава при намаляване на хемоглобина. Освен това резултатите показват, че концентрацията на олово в групите за лечение е намалена в сравнение с контролната група.

„Прилагането на метаноловия екстракт и неговите фракции доведе до значителна промяна в повечето оценявани тестове“, пишат изследователите.

В заключение, екстрактите от кориандър осигуряват защита на черния дроб и намаляват нивата на концентрация на олово при плъхове, отровени с олово. Резултатите от проучването са публикувани в Африканския вестник за традиционни, допълващи и алтернативни лекарства.

Кориандърът и другите му ползи за здравето

Кориандърът е цъфтящо растение, което е член на семейство магданоз. Смята се, че  произхожда от Южна Европа, Северна Африка и Западна Азия. Неговите стъбла, листа, семена, етерично масло и корени се използват заради техните лечебни свойства. По-долу са изброени другите ползи от кориандъра.

  • Той се бори с оксидативно увреждане – кориандърът е богат на силни антиоксиданти, като катехин, алканали, апигенин и ланкалол. Те спомагат за изчистването на свободните радикали, които са вредни за организма.
  • Предотвратява рака – поради своите антиоксидантни свойства, той може потенциално да помогне за лечение на рак. Кореновите екстракти възпрепятстват увреждането на ДНК, предотвратяват миграцията на раковите клетки и стимулират смъртта на раковите клетки.
  • Той помага за справяне с диабета – изследване установи, че екстрактите от листа и стебла намаляват нивата на кръвната захар и помагат за по-добро регулиране на кръвната захар.
  • Намалява нивото на холестерола – при проучвания на животни е установено, че намалява общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите.
  • Предотвратява инфекцията – растението притежава противогъбични и антимикробни свойства. Смята се, че разрушава клетъчната стена на патогени, което ги предпазва от пролиферация.
  • Подобрява паметта – изследване установи, че има потенциал да подобри паметта и да помогне за борба с болестта на Алцхаймер.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×