Червени-ягоди

(NaturalNews)

Ягодите са едни от най-популярните летни плодове на разположение. Поради краткия си сезон, обикновено са дълбоко замразени, за да се запазят техните хранителни вещества и да се направят достъпни през месеците извън сезона им. Когато са замразени правилно, ягодите запазват по-голямата част от своите хранителни вещества, без да губят аромата или фибрите.

Благоприятните хранителни вещества

Ягодите са пълни с антиоксиданти. С изобилие от антоцианини, флавоноиди и елагитанини в хранителния си арсенал. Смята се, че ягодите предлагат много ползи като противовъзпалително средство. Също така, те имат способността да помагат за контролиране  нивото на кръвната захар. Ягодите съдържат обилно количество от витамин C, манган и фолиева киселина, да не говорим за високото им съдържание на фибри. Високото съдържание на фибри в ягодите е част от причината, поради която са толкова ефективни при помагането да се контролира холестерола.

Фибрите взаимодействат с молекулите на маслата и мазнините и ги извеждат от тялото, като не им позволяват да влизат в системата на кръвообращението и да се събират в тялото под формата на мазнини и в артериите като плака. Фибрите работят заедно с другите хранителни вещества, съдържащи се в ягодите за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система и позволяване на кръвта  да се движи свободно по цялото тяло. Холестеролът може да причини запушване на кръвоносните съдове, което пречи на притока на кръв и създава стрес за сърдечно-съдовата система. Яденето на правилно количество ягоди всеки ден може да помогне за намаляване  нивото на холестерола в организма и предотвратяване  образуването на блокажи.

Необходимо количество

Изследвания са показали, че хората, които нямат проблеми с теглото, също могат да се възползват от добавянето на ягоди към диетата си, дотолкова като хората със затлъстяване. В зависимост от размера на дадено лице, теглото и общото физическо състояние, консумацията на 110-500 грама ягоди всеки ден може да намали холестерола на човек до с 28%. Консумирането на ягоди в прясното им състояние осигурява най-много хранителни вещества. Този универсален плод не  губи своята хранителна стойност почти 48 часа след като е бил събран. Това дава на човек достатъчно време да ги почисти, подготви и консумира.

Форма

Ягодите могат да се консумират по няколко начина и все пак осигуряват максимални ползи. Пресни, замразени, сушени и под формата на прах, ягодите са в състояние да намалят нивата на холестерола, без значение как се консумират. Пресните ягоди могат да се консумират в десерти или като здравословна закуска. Замразените ягоди са идеални за готвене и могат да бъдат използвани в почти всяка рецепта, която изисква свежи плодове. Сушените ягоди също могат да бъдат използвани в рецепти, които изискват пресни ягоди. Ягодите на прах могат да бъдат добавяни към кисело мляко, сладолед и плодови шейкове, за да се подобри вкусът и да се добави изобилие от хранителни вещества.

Ягодите се оказват много ефективни при стимулиране на имунната система, регулиране  нивата на глюкозата в кръвта и понижаване на количеството на холестерола в кръвния поток. Добавянето им към диетата на човек, не само намалява холестерола, но също така увеличава нивата на други, много по-необходими хранителни вещества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *