Всеки знае, че естествените и органични храни са далеч по-здравословни, отколкото техните преработени колеги. За съжаление, много хора не вземат присърце тази ценна информация и продължават да консумират хранителни продукти, които са напълно нездравословни за тях. Правейки това, често те развиват широк спектър от предотвратими здравни състояния. Пътят да станем по-здрави може да започне днес, и може да започне чрез включване на естествен зехтин в диетата. Всъщност, нека да продължим и да хвърлим един бърз поглед на пет здравословни ползи от естествения и органичен зехтин.

Полза 1: Добър за сърцето

Лошият холестерол, наричан по медицински LDL може да доведе до развитието на сърдечно-съдови заболявания. Поради това, хората трябва да направят всичко, което могат, за да ограничат количеството лош холестерол, който се натрупва в телата им. Естественият зехтин е доказан, че намалява количеството на артериална плака, която се натрупва по стените на артериите; следователно той е чудесно оръжие в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания.

Полза 2: Увеличава приема на желязо

Органичният и естествен зехтин има високо ниво на желязо. Желязото помага за формулиране на хемоглобин, който е протеин в организма, помагащ за пренасянето на кислород чрез кръвния поток. Желязото също играе ключова роля в изграждането на ензими, регулиращи имунните функции. Освен това, желязото е от съществено значение за цялостното когнитивно развитие на човек. По принцип, колкото повече желязо има човек, толкова по-здрав ще бъде, а консумацията на естествен зехтин е един чудесен начин за увеличаване  приема на желязо.

Полза 3: Предпазва от рак

Ракът е болест, която се среща все по-често сред населението. Дали ще е на дебелото черво, на гърдата или рак на кожата, почти всеки познава някой, който е починал от болестта. За щастие, консумацията на естествен зехтин ще помогне за борбата срещу рака. Как действа като защита? Основно, заради това, че съдържа фенолни антиоксиданти, терпеноид и сквален, всички от които са големи оръжия срещу развитието на рак.

Полза 4: Намалява болката

Тъй като естественият зехтин има тенденцията да съдържа високи нива на олеокантал, той работи като силно противовъзпалително вещество, което означава, че имитира свойствата на ибупрофен. Поради това, естественият зехтин е чудесен за облекчаване на болката. Дали това ще бъде главоболие или болка от артрит, много хора свидетелстват, че естественият зехтин може да намали болката.

Полза 5: Предпазва от развитие на язва

Естественият зехтин има високи нива на антимикробни свойства, които са добри за намаляване на риска от язви в стомаха. В действителност, тъй като зехтинът е пълен с полифеноли, те предпазват от осем различни щамове на бактерии, които могат да причинят язви. Три от тези щамове са резистентни на антибиотици, което прави естествения зехтин дори по-ефективен от някои лекарства.

Съвети за закупуване на зехтин

При закупуване на естествен зехтин, най-добре е да купувате такъв, който е в тъмно стъкло. Тъмнината на стъклото ще защити зехтина от повреждане, дължащо се на топлина и светлина. Освен това, при закупуване, добра идея е да се купува сертифициран зехтин; това ще гарантира, че самият зехтин е наистина естествен.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×