(NaturalNews)

Невероятните противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови ползи на куркумата не са тайна за много от традиционните култури по света, които отдавна я използват за подправка в кулинарията и за лекарство. Но модерните, западни култури едва сега започват да научават за невероятните лечебни сили на куркумата, която в днешни дни е заслужила подходящото име „цар на всички подправки.“ И тъй като продължават да се появяват все повече научни доказателства, куркумата бързо се превръща в призната за извора на младостта „суперподправка“ с почти чудотворен потенциал в съвременната медицина.

Група от научни изследвания, публикувани през последните години, показват, че редовният прием на куркума, може да удължи живота и да подобри качеството му. Проучване върху кръгли червеи, например, показва че малки количества от куркумин, основна активна съставка в куркумата, увеличава средната продължителност на живота им с около 39 процента. Подобно изследване, включващо плодови мушици разкрива 25 процента увеличение на живота им в резултат на прием на куркумин.

В първото проучване, изследователите са открили, че куркумата помага за намаляване броя на реактивните кислородни видове при кръглите червеи, както и намаляване на количеството на клетъчни увреждания, които обикновено се случват по време на стареене. Наблюдава се още, че куркуминът повишава устойчивостта на кръглите червеи към топлинния стрес, в сравнение с тези, които не приемат подправката. И при плодовите мушици, куркуминът изглежда предизвиква повишени нива на супероксид дисмутаза (SOD), антиоксидантно съединение, което предпазва клетките от оксидативни щети.

„Като се има предвид дългата и утвърдена история на куркумата като подправка и билково лекарство, тя показва превантивен и терапевтичен потенциал. Нейната фармакологична безопасност в моделна система, куркумин, биоактивният екстракт на куркума, обещава голямо бъдеще в клиничните проучвания, предназначени да предотвратят и/или забавят заболявания, свързани с възрастта“, обясняват авторите при преглед на проучванията на тези и други животни, приемащи куркума.

Подобрете качеството на живота си с терапевтични дози куркумин

Дори и с всички данни, които показват, че куркумата може да помогне за увеличаване на енергийните нива, прочистване на кръвта, лекуване на стомашно-чревни нарушения, разлагане на камъни в жлъчката, лечение на инфекции, както и за предотвратяване на рак, някои здравни експерти не са склонни да я препоръчат в лекарствени дози, докато не са проведени клинични изпитвания върху хора. Но за разлика от фармацевтичните лекарства, приемът на куркума не е опасен, и различни цивилизации са консумирали големи количества от нея в продължение на векове, като част от нормалната им диета.

Според данните за консумация, събрани през 1980-те и 1990-те години, средният азиатски човек консумира до 1000 милиграма куркума на ден, или 440 грама годишно, което се равнява приблизително на около 90 милиграма от активни куркуминоиди на ден във високия край от спектъра на концентрация. И тези цифри, разбира се, най-вече обхващат само размера на куркума, използвана като храна в къри и други традиционни ястия, което означава, че добавки със сходни концентрации са напълно безопасни и ефективни.

Но истината е, че можете спокойно да вземате много по-високи дози от куркума и куркумин, и това ще осигури още повече ползи.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *