(NaturalNews)

Защо и как водата е от жизненоважно значение за нашето здраве? Човешкото тяло е около 70% вода. Новородените са приблизително 80% вода, а възрастните хора са най-малко 50% вода. Нашите мускули са около 75% вода. Дори нашите кости, които изглеждат напълно солидни, са 25% вода. Без храна, евентуално ще умрем, но без вода ще умрем много по-рано. В зависимост от количеството мазнини и мускули в тялото ни, повечето от нас може да живеят няколко седмици без храна, средно 5-7 седмици. Обикновеният човек може да оцелее само пет дни без вода. Без съмнение, водата е живот.

Нашите тела използват вода за доставяне на кислород и хранителни вещества до всяка клетка в тялото и за премахване на отпадъци и токсини от всяка клетка. Водата е основен компонент на нашата нервна система и е необходимо адекватно снабдяване на нашата нервна система, за да изпраща своите сигнали.

Болка в гърба е чест симптом на дехидратация

Когато сме обезводнени, дори когато сме леко дехидратирани, ставите ни са лишени от течности. Страдали ли сте някога от болки в гърба? Ако е така, повече ли ви боли гърбът на сутринта? Много от нас губят вода през цялата нощ с ходене до тоалетната и потене през нощта. Ако не мислим за заменяне на тези течности, се получава обезводняване, което възпалява бъбреците, а това може да доведе до болки в гърба. Всеки път, когато гърбът ви боли, опитайте да пиете няколко чаши вода. Болката обикновено отшумява. В това има смисъл, защото течността в гръбначните дискове на организма поддържа 75% от теглото на тялото.

„Когато в дисковете на гръбнака липсва вода, те започват да дегенерират и се получава херния по-бързо. Това е подобно на шофиране на кола с меки гуми. Гумите или ще се износват по-бързо, или в крайна сметка ще се пукнат.“ Дон Колбърт M.D.

Водата върши цялата работа

Водата е работният кон на храносмилателната ни система. Водата е основна част от всички наши храносмилателни течности. Слюнка, жлъчка, стомашна киселина, панкреатични сокове и лигавици, покриващи нашия стомашно-чревен тракт са най-вече вода. Без адекватен прием на вода, храносмилателната система не работи както трябва. Лигавицата в стомаха ни е всъщност 98% вода, а това е най-добрата изцяло естествена защита срещу стомашни киселини. Мукозният слой съдържа бикарбонат, който ефективно неутрализира стомашната киселина. Когато телата ни имат достатъчно вода тази лигавица е дебела, но когато няма достатъчно тя е много тънка. Противно на общоприетото схващане, киселините в стомаха не се причиняват от дефицит на антиацид, а по-скоро, обикновено се причиняват от дефицит на вода. Водата е най-ефективното лекарство за киселини, а също и най-евтиното.

Естествен лек за всичко

Хората, които страдат от астма  или алергии обикновено имат високи нива на хистамин. Хистаминът принуждава мускулите в бронхите да се свиват, което инхибира въздушния поток през белите дробове. Проучвания показват, че нивата на хистамин спадат с увеличаването на приема на вода. Ако страдате от астма или алергии„… водата може да подобри вашите симптомите по-добре от последните инхалатори или хапчета от фармацевтичните компании.“ Дон Колбърт M.D.

Водата е добра също и за васкуларното здраве. Кръвта е повече от 80% вода. Адекватният прием на вода може да помогне за понижаване на кръвното налягане и може да играе роля в предотвратяването на инсулти и инфаркти. Когато сме обезводнени, кръвта ни е по-гъста и по-податлива на съсирване.

Нашите мозъци, които са много чувствителни към обезводняване, са около 85% вода. Един от най-лесните начини за подобряване на мозъчната функция, особено паметта, е да се увеличи приемът на вода.

Водата също подобрява функцията на имунната система. Общият медицински съвет е да се пие много вода, когато сме болни, но ако пием достатъчно количество вода през цялото време, е по-малко вероятно да се разболеем, на първо място.

Дневният прием зависи от теглото, климата и нивото на активност – около два до четири литра на ден за човек с тегло 70 кг. Пийте вода до точката, когато не се чувствате жадни.

Получаване на достатъчно вода

Много хора пият други течности вместо вода. Макар да е вярно, че тези напитки са най-вече вода, кофеин, захар или изкуствени овкусители и цветове създават напрежение върху тялото ви по различни начини, а това може да коства на тялото ви повече вода, отколкото тази, която се консумира в напитката. За тези, които искат да пият повече вода, но се нуждаят от вкусове и сладост, ето една рецепта за лимонада с червена боровинка, която помага и за детоксикация на организма.

Заключение

Ако не консумирате достатъчно вода, вие увеличавате напрежението върху тялото си, и ускорявате процеса на стареене. По-трудно е, отколкото повечето хора си мислят, да се пие много вода, а напитките, които съдържат кофеин или захар са много бедни заместители, ограбващи тялото от вода (и минерали) с висока киселинност. Няма друго вещество, което да е толкова важно за нашето здраве като водата. За повече информация относно детоксикация, понижаване на кръвното налягане, както и получаване на максимума от водата, вижте предишния линк за лимонада с червена боровинка. Вижте също Най-добрата вода за пиене, по време на детоксикация.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Joel Edwards

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *