Растенето люфа е едно от най-универсалните растения. Този зеленчук може да се използва за храна, почистване и за медицински цели. Люфа са вид тикви, които растат в различни размери. Те са по-известни с техния сух скелет, от който се правят гъби, когато се изсушат. Те са сравнително лесни за отглеждане.

Две вида люфа

Има два вида от тези зеленчуци. Едните са ръбести, а другите са с гладка кожа. Ръбестата люфа често се бърка с китайска бамя (Chinese Okra) в азиатските магазини за хранителни стоки. Гладката (египетска) люфа е по-голяма от ръбестата люфа. И двете са годни за консумация.

Отглеждане на люфа

Люфата изисква дървени решетки, за да расте правилно, като тя се овива по тях, в противен случай ще изгние, ако се отглежда на земята. Тъй като гние лесно, трябва да се държи далеч от влага. В общи линии, хоризонтални дървени решетки работят по-добре, отколкото вертикални дървени решетки.

Как се прави гъба от люфа?

Оставете я да узрее на лозата и тя ще покафенее и образува скелет за гъбата. След като се изсуши, отлепете кожата на разстояние, така че всичко, което е останало е скелетът. След това се разклаща за да се премахнат семената.

Тук е един добър видеоклип на английски как се прави гъба.
https://www.youtube.com/watch?v=tbo70egoo2A

Гъбата може да се използва за много неща. Може да бъде оформена в практически почти всичко. Хората дори са правили чехли от тях. Те могат да бъдат използвани и за пълнене на възглавници.

Приложение # 1: Страхотна за почистване
Избор на вида гъба ще зависи от това как планирате да използвате гъбата. Ръбестата люфа има по-силен скелет. Гладката люфа има по-мек скелет. Набраздената люфа е идеална за почистване на съдове, докато гладката е идеална за пилинг на тялото. И двата вида са страхотни за почистване, например на метал или стъкло, тъй като няма опасност от надраскване.

Приложение# 2: Като храна
Можете да ядете люфа! Тя се консумира в много азиатски страни. Много класически китайски ястия, с лекарствени ползи, са направени от люфа. В супа или сготвена с месо, е вкусна и сладка.

Люфа е заредена с витамини и минерали, особено витамин К и фолати.

Приложение# 3: Лекарствено ползване
В продължение на векове люфата или Си Гуа се използва като билка, в традиционната китайска медицина.

За да я използвате за изцеление люфата се вари и се пие отварата. Тя е с леко сладък вкус.

Лекарствени ползи:
1. Помага да експулсира храчки от белия дроб, особено ако те са зелени или жълти. (Лозата е по-добро отхрачващо).
2. Спира болката от схванати, подути стави. (ревматоиден артрит )
3. Насърчава образуването на кърма и помага при абсцес на гърдата. (Приготвя се с глухарче за увеличаване на ефекта).

Страхотни други приложения на люфата

Кожата на люфата се смила и се използва за ексфолиране на лицето.

Направете сапун с люфа. Комбинирайте сапуна и гъбата, за да се направи лек сапун с естествен ексфолиант.

Автор:  Еwong

Източник: http://blogs.naturalnews.com/grow-loofah-garden/

Напиши коментар

Добави обява

×
×