Олиото се счита за форма на мазнина, която може да се включва в повечето ястия и се среща в почти всички хранителни продукти, предлагани на пазара днес. В тази статия вие ще откриете някои от олиата, специално полиненаситени растителни масла, които не трябва да използвате, особено в големи количества. Според изследвания, тъй като полиненаситените растителни масла са подложени на високи нива на гранясване, те принуждават тялото да изисква повече витамин Е и други видове антиоксиданти. Използването на растителни масла в прекалено големи количества може да доведе до увреждане на черния дроб и на репродуктивни органи, които в крайна сметка може да доведат до рак.

По същия начин, консумацията на предлаганите на пазара растителни масла в големи количества може да предизвика PMS, стерилност, както и различни автоимунни заболявания.

5 масла за готвене, които да се избягват

Рапично масло

Рапичното масло е един от източниците на омега-6 полиненаситени мастни киселини. Научните доказателства сочат, че те имат обратен ефект, ако се консумират в големи количества. Някои от ефектите включват рак, диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и различни видове сърдечно-съдови заболявания. Други вредни последици от това масло включват развитието на тумори, атеросклероза и хиперинсулинемия.

Царевично масло

Повечето марки царевично олио са получени директно от генетично модифицирана царевица. Фирми преминават към царевица ГМО, защото вярват, че тя е с повишена устойчивост на пестициди и хербициди. Царевичното масло от ГМО царевица е относително ново за диетата на животните и човека. Затова дългосрочните и краткосрочните ефекти на това масло са напълно неизвестни.

Въпреки това, последните изследвания показват, че олио, получено от ГМО царевица, може да причини токсичност на множество органи като сърце, далак, надбъбречните жлези, бъбреци и черен дроб.

Соево олио

Соевото олио е с химична структура, която е достатъчна, за да предизвика хаос и дисфункция на вашите клетки. Проучванията показват, че това може да доведе до проблеми на репродуктивната система, тъй като то пречи на ензими, които правят половите хормони. По-конкретно, това олио блокира Омега-3 мастните киселини. Също така, може да компрометира имунната функция, като намалява HDL (добрия холестерол) и увеличаване на LDL (лошия холестерол).

Фъстъчено масло

Ако мислите, че фъстъченото масло е добро, защото то е „естествено“, помислете отново. За тези, които внимателно следят за теглото си, фъстъченото масло не се препоръчва и всъщност е едно от маслата, които трябва да се избягват, тъй като съдържа голямо количество калории и е с висока степен на преработка. В действителност, една супена лъжица фъстъчено масло съдържа невероятните 45 калории.

Слънчогледово олио

Проучванията показват, че дългосрочната консумация на слънчогледово олио може да увеличи рисковете от заразяване с различни видове заболявания. Всяка супена лъжица слънчогледово масло съдържа 120 калории. Следователно, не се препоръчва за тези, които искат да загубят тегло и тези, които имат диабет. То съдържа фитостероли, които са съединения, повишаващи лошия холестерол, докато намаляват добрия. Също така, слънчогледовото масло може да предизвика възпалителни реакции. Най-малкото, то е обичайна причина за сърдечно-съдови проблеми, ако се използва дългосрочно. То може също да засегне белите кръвни клетки и функциите в тялото, свързани с инсулин.

Източник: http://blogs.naturalnews.com/avoid-using-5-toxic-cooking-oils/

Автор: Amy Goodrich

4 thoughts on “Избягвайте използването на тези пет токсични масла за готвене”
  1. Поздравления! Надявам се че всеки който търси възможност да осигури здраве за себе си и семейството си ви е благодарен за полезните статии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *