(NaturalNews)

Обикновените бели картофи са едни от най-спорните зеленчуци от здравна гледна точка. Подобно на много зеленчуци като домати, патладжани и чушки, картофите са често свързани с нежелани реакции и може да бъде трудно да се намерят във висококачествен формат. Това, че са основна съставка в безброй джънк храни, като например пържени картофи, също не им помага за тяхната обществена добра репутация.
В действителност, обаче, органичните картофи, отглеждани в добра почва и приготвяни правилно (т.е. варени или печени, а не в микровълнова фурна или пържени) съдържат изненадващо количество ползи за здравето. Фактът, че определени групи от населението в цялата история, най-вече населението в селските райони на Ирландия през 19-ти век, е могло да оцелее почти само с тях е доказателство за този факт. Тази статия разглежда по-отблизо тези ползи.

Богати на витамин C, който се бори с болестите

Картофите са отличен източник на витамин С. Всъщност, испанските изследователи, които са ги донесли в Европа от Южна Америка в началото на 16 век, са държали картофите на борда на техните кораби, за да предотвратят скорбут. Един голям варен картоф съдържа около 37 процента от нашия препоръчителния дневен прием на витамин C, докато голям печен картоф съдържа 48% от нашия препоръчителен прием. Разбира се, витамин C е важен антиоксидант със свойства против стареене и за борба с болестите. Дългосрочната консумация на богати на витамин С храни е доказана, че предпазва от рак, подобрява качеството на косата и кожата и се справя с повечето известни вируси.

Високи концентрации на фитохимикали

Повечето хора са склонни да свързват фитохимикалите с разноцветни или зеленолистни зеленчуци, а картофите, по-скоро с ироничен оттенък на жълто, наистина не изглежда, че биха могли да съдържат голяма част от тях. Според американския генетик по растенията Рой Навара, обаче, нищо не може да бъде по-далеч от истината. След внимателно проучване на над 100 вида картофи от търговската мрежа, неговият екип успява да открие над 60 различни видове стимулиращи здравето фитохимикали и витамини в тях, включително хлорогенова киселина, множество феноли (като флавоноиди) и кукоамини. Кукоамините са били особено шокиращо откритие, тъй като тези естествени химикали, които са известни с намаляването на кръвното налягане, се смятат, че са уникални за китайските суперплодове годжи бери.

Страхотни естествени източници на йод

Печените картофи са най-добрите наземни източници на йод. В действителност, само един среден печен картоф, консумиран с обелката (мястото, където е концентриран повечето от йода) съдържа 40 процента от нашия препоръчителен дневен прием на този важен минерал. Йодът се среща най-често в морски храни (като водорасли и риба) и е отговорен за регулиране на щитовидната жлеза, която от своя страна регулира метаболизма. За съжаление, недостатъците на йод са често срещани в днешното общество, като това се дължи на последиците от продължаващата ерозия на почвата, което прави лесно-достъпните източници на йод, като картофите, нещо, което трябва да се цени.

Високо съдържание на хранителни вещества

Картофите ни снабдяват още и с високи количества витамин B6 (важен създател на клетки), калий (помага за регулиране на водния баланс), разтворими и неразтворими фибри (премахват токсините от дебелото черво и спомагат за редовност) и съществения макроминерал магнезий, който е един от най-често докладваните минерали с недостатък при хората в Америка. Магнезият е известен като „релаксиращ“ минерал, защото неговият дефицит предизвиква свързани със стрес симптоми, като тревожност, безсъние, синдром на неспокойните крака и раздразнителност.

Забележка: Въпреки ползите от тях, картофите все пак са нишестени въглехидрати и имат висок гликемичен индекс на натоварване за зеленчук. За тези, които се притесняват за покачвания в кръвната захар, но все пак искат да ядат картофи, добавянето на някое висококачествено олио или масло към храната може да помогне за смекчаване на това. Мазнините в тези храни предпазват от твърде бързото метаболизиране на картофите. Всъщност, картофи със студено пресован зехтин са основна храна в няколко средиземноморски страни, и е малко вероятно да се намерят по-здрави хора.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *