(NaturalNews)

Пчелният прашец, наричан още пчелен хляб, е малка гранула прашец (смесена с други съставки като пчелен нектар и пчелна слюнка), създаден от пчелите работнички, за да помогне за храненето на кошера. Точният химически състав на тези гранули зависи от вида на растенията, от които пчелите работнички събират прашец, но винаги се състои от големи количества въглехидрати, протеини и хранителни вещества. Поради тази причина, пчелният прашец се добива от хората в продължение на векове като хранителна добавка.

Изследвания в областта на пчелния прашец

Богат на хранителни вещества – Тъй като пчелният прашец е създаден, за да храни по-младите пчели, той трябва да съдържа голям брой витамини и минерали, за да им помогне да растат. Според Ройден Браун в книгата си, Пчелен кошер продукт на Библията, пчелният прашец съдържа всички незаменими аминокиселини, 28 минерали (включително калций, магнезий и желязо), 12 витамини (включително витамини B, C, E и D), 11 ензими и коензими, 11 въглехидрати и 14 полезни мастни киселини. Всички тези хранителни вещества работят заедно за подпомагане на естествените процеси на тялото ни. Освен това, много от витамините и минералите, открити в пчелния прашец са антиоксиданти, които съдържат значителни свойства за повишаване на имунната система и за борба с рака.

Подобрява кожата и лекува кожни заболявания – Според д-р Ларс-Ерик Есен, шведски дерматолог, който е пионер в използването на пчелните продукти за кожни проблеми, високите концентрации на хранителни вещества в пчелния прашец, осигуряват стимулиращи кожата свойства, когато се прилага локално: „Пчелният прашец, изглежда, предотвратява преждевременно стареене на клетките и стимулира растежа на нова тъкан на кожата “ казва д-р Есен. „Той предлага ефективна защита срещу дехидратация и инжектира нов живот в сухите клетки. Изглажда бръчките и стимулира животворящо кръвоснабдяване към всички клетки на кожата. Кожата става по-младо изглеждаща, по-малко уязвима към бръчки, по-гладка и по-здрава с използването на цветния прашец на пчелите. „Д-р Есен също така отбелязва, че пчелният прашец, когато се приема външно или вътрешно, може да помогне за лечение на акне, екзема и много други кожни заболявания.

Увеличава плодовитостта – Според проучване от 2011 г., публикувано в Списанието по физиология на животните и храненето, мъжките зайци, които са били хранени с пчелен прашец са имали значително подобрена плодовитост, качество на сперма и кръвни профили в сравнение с контролна група. Освен това, младите зайци, които са били хранени с пчелен прашец са имали подобрено телесно тегло и по-висок процент на оцеляване. Изследователите, базирани в Университета Даманхур в Египет, заключават, че пчелният прашец може да подобри плодовитостта и процентите на размножаване при животните, и че тези резултати могат да се прехвърлят към хората.

Подпомага сърдечносъдовата система – Спектрален анализ потвърждава, че пчелният прашец съдържа големи концентрации на рутин, биофлавоноид, който е известен с укрепване на кръвоносните съдове и капилярите, помага с циркулаторни проблеми и стабилизира нивата на холестерола. Освен това, доказаните противосъсирващи способности на рутина могат да ни помогнат да се предпазим от инфаркти и инсулти.

Мощен естествен енергизатор – Като се има предвид, че средната гранула пчелен прашец се състои от 55 процента въглехидрати и 35 процента протеин, не трябва да бъде изненада, че това е значителен източник на природна енергия. Например, консумирането на една порция (1 супена лъжица) пчелен прашец преди фитнес, със сигурност ще подобри продължителността и качеството на вашата тренировка. Освен това, впечатляващото съдържание на протеин в пчелния прашец го прави чудесна добавка за културисти.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×