купа-кисело-зеле

Винаги напускате офиса на зъболекаря си със същия съвет … мийте зъбите, използвайте конец за зъби и се върнете след шест месеца.

Това, което не осъзнават повечето зъболекари е, че за добро здраве на устната кухина са необходими повече от една четка за зъби и парче восъчен конец.

Доброто здраве на устната кухина е ключът към страхотно цялостно здраве. И това е нещо, за което да се усмихваме.

Отворете широко … Какво всъщност се случва в устата ви

Отваряте и затваряте устата си хиляди пъти на ден. Но давате ли си сметка за това, което се случва там?

Устата ви е пълна с бактерии – 20 милиарда във всеки даден момент. И този брой скача до 100 милиарда, ако не си миете зъбите за 24 часа.

Но не всички бактерии са лоши.

Всъщност, има доста полезни бактерии, които се борят за пространство в устата ви. Целта ви е да увеличите „добрите“, така че да могат да изтласкат „лошите“.

Тук се появяват пробиотиците.

До сега, най-вероятно, сте доста запознати с пробиотиците. Тези малки микроорганизми, които поддържат червата в добро работно състояние. Но знаете ли, те също играят важна роля в здравето на устната кухина?

Игнорирането на устата води до повече от лош дъх

Лошото здраве на устната кухина се развива в пародонтоза – или заболяване на венците. А заболяването на венците е свързано с един куп здравословни проблеми. Проблеми, които са много по-сериозни, отколкото загуба на зъб или лош дъх.

 • Сърдечно-съдови заболявания: Изследванията, свързващи болест на сърцето с пародонтоза, продължава да се покачват. И двете, заболявания на венците и сърдечно-съдови заболявания, са хронични възпалителни заболявания. Изследователи казват, че възпалението е връзката между тях двете.
 • Диабет: Имал съм много пациентите с диабет, които са ми казвали, че зъболекарят им е първият човек, който ги диагностицира за пръв път с диабет. Заболяването на венците може да направи кръвната захар трудна за контролиране.
 • Алцхаймер: Проучване с идентични близнаци е установило, че близнакът с пародонтоза е четири пъти по-вероятно да развие заболяването Алцхаймер. Високите нива на бактерии в устата могат да увеличат възпалението. А възпалението е свързано с Алцхаймер.
 • Рак: Хората с история на заболяване на венците имат 14% по-висок общ риск от рак. А за някои видове рак, рискът скача чак до 54%!

Почти половината от всички американци – 47% – имат заболяване на венците. При възрастните над 65-годишна възраст, броят скача до 70%. За щастие, има един лесен начин да подобрите шансовете си.

Борете се с лошите бактерии

Мислете за пробиотиците като огромна армия от малки организми, които търсят и унищожават лошите бактерии. Чрез елиминиране на лошите бактерии, има повече място за добрите бактерии, за да могат да процъфтяват.

Но вземането на пробиотици не е еднократен лек за всичко. Трябва да ги вземате често. Всеки ден. В противен случай, лошите бактерии ще поемат отново контрол.

Не правете това …

Днес пробиотиците са в много повече неща от киселото мляко. Големият бизнес започна добавяне на пробиотици към всичко, от питки до шоколад и пасти за зъби, в опит да печели. Маймунджилъци с природата, по начини, които не разбираме.

Но няма нужда да търсите тези специални продукти.

Вместо това, правете това …

Природата ви е предоставила всички пробиотици, от които имате нужда. Това е начинът, по който се е правило от поколения. Най-добрите пробиотици са:

 • Суроватка – Търсете думата „култивирана“ на етикета.
 • Кисело зеле – Избягвайте консервирано и търсете сурово ферментирало зеле.
 • Кимчи – Корейско ястие от ферментирали зеленчуци.
 • Непастьоризирано сирене – фета и чедър.
 • Кисело мляко – Търсете думите „живи и активни култури“ на етикета.
 • Комбуча – Ферментирал чай.
 • Кефир – Нещо, като да си пиете киселото мляко.

За Вашето добро здраве,

Автор: Al Sears, MD

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *