Готвенето с различни билки може да подобри вкуса на всякo ястие. Ако използвате много билки, когато готвите, защо да не си отглеждате собствени, в пълен с вода буркан?

Дори ако тези билки се отглеждат във вода, те са също толкова ароматни, колкото тези, които се отглеждат в градината. Тази техника е полезна, ако живеете в малък апартамент или просто искате да отглеждате повече билки на закрито.

6 билки, които можете да отглеждате на закрито

За да отглеждате билки във вода, ще ви е необходима зона, която редовно получава слънчева светлина, като балкон или прозорец.

Дори без никаква почва, можете да отглеждате тези билки на закрито през цялата година.

Базил – отглеждан в буркан с вода, изисква най-малко от шест до осем часа слънчева светлина всеки ден.
Маточина – можете да използвате маточината, за да направите чай, който може да помогне за намаляване на тревожността и облекчаване на храносмилането. Когато се отглежда в буркан с вода, изисква много слънчево греене.
Риган – пресен риган може да се използва върху разнообразни солени ястия.
Розмарин – тази билка се развива на слънчеви или частично затъмнени области.
Градински чай – или наричан Салвия е популярен избор за градинари, които искат да отглеждат билки за холистични цели. Не се нуждае от много вода и трябва да се държи в умерена слънчева светлина.
Мащерка – листата от мащерка могат да се използват при готвене и цветята му също могат да се консумират. Мащерката, отглеждана в буркан с вода, се нуждае от много слънчева светлина, така че трябва да се държи близо до ярко осветен прозорец.

Инструменти за отглеждане на билки във вода

За да отглеждате билки във вода, ще ви трябват няколко неща.

Контейнери

Можете да отглеждате билки във вода, като използвате контейнери като буркани, други стъклени бутилки или пластмасови бутилки. Тъй като корените често са склонни да растат далеч от светлината, цветни бутилки, като кехлибарени цветове, са идеални за водните растения. За да запазите кореновата зона на тъмно, обвийте лист хартия около бутилката. По този начин се предотвратява разрастването на водорасли по стените на контейнера и върху кореновата повърхност. Водораслите няма да окажат негативно влияние върху растежа на растенията, но те могат да направят бутилките да изглеждат непривлекателни.

Контейнерите с тесни отвори могат да помогнат за поддържането на стеблата и да ги държат изправени. Просто се уверете, че устието на контейнера не е твърде тясно. Корените трябва да дишат, а устата на контейнера трябва да позволява подходяща циркулация на въздуха.

Когато използвате контейнер с широк отвор, можете да покриете горната част с найлонова или телена мрежа. В по-топло време мрежата също ще попречи на комарите да снасят яйца във водата.

Подрязване

Ако вече имате билки, растящи във вашия двор и искате да отглеждате повече на закрито, отрежете няколко стръка с дължина около 12 см и ги поставете в пълни с вода буркани.

Отстранете листа от долната част, след като са поставени в контейнерите. Никакви листа не трябва да докосват водата. Листата могат да гният лесно и да развалят водата.

Розмаринът, например, може да отнеме повече време, докато пусне корени. Бъдете търпеливи и подменяйте водата веднъж седмично. Корените ще започнат да се развиват между две и шест седмици.

Вода

Използвайте чешмяна вода, която е оставена на въздух през нощта или съхранявана дъждовна вода. Най-добрият вид вода за използване е изворна вода или кладенчова, тъй като те могат да съдържат някои разтворени минерали, които са полезни за билките.

 

Автор; Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×