(NaturalNews)

Хората се шегуват за това как пиенето на кафе е създало култура от пристрастени към кофеин хора, които са основно зомбита без чашата си кафе. Но реалността е, че докато някои хора вземат всичко в прекомерни количества, умерената консумация на кафе може действително да бъде добра за вас. Много добре. Изследване свързва пиенето на кафе с понижен риск от сериозно здравословно състояние до дълголетие и по-добри настроения.

Кафето се бори с болестите

Проучвания показват, че пиенето на кафе се свързва с по-нисък риск от диабет и сърдечни заболявания, две основни състояния, допринасящи преждевременна смърт. Също така, то може да има защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер или да го забави. Все пак, изглежда, че тези ползи идват само от консумирацията на кафе с кофеин; безкофеиново не върши работа.

Изследователи от два университета в САЩ са открили връзка между по-високи нива на кофеин в кръвта с по-късни проявления на болестта на Алцхаймер, при хората на възраст 65 и повече години. Според хората от университетите на Южна Флорида и Маями, по-високите нива на кофеин, изглежда, се свързват със забавяне на болестта с от две до четири години, в сравнение с хората, които са имали по-ниски нива на кофеин в кръвта.

Д-р Чуанхай Као от Университета в Сан Франциско казва, че пиенето на кофеиново кафе в умерени количества няма задължително да предотврати болестта на Алцхаймер, но учените смятат, че би могло значително да намали риска на Алцхаймер или поне да забави развитието му.

Кафето също е богат източник на антиоксиданти, които предпазват хората от различни болести. Проучване от 2005 г. е установило, че почти нищо друго не предлага на хората толкова много антиоксиданти, колкото кафето. За американците, това е номер едно източник на антиоксиданти. Въпреки, че съществуват и други източници от антиоксиданти, като пресни плодове и зеленчуци, човешкото тяло е в състояние да абсорбира повече от тези полезни вещества от кафето.

Кафето ви прави щастливи

Има изобилие от анекдотични доказателства, че кафето повишава настроението. Просто отидете в заведението за кафе и гледайте лицата на хората, които идват там и след това вижте как лицата им се променят, след изпиване на тяхната напитка. Националните Институти по Здравеопазването са открили, че най-малко четири чаши кафе на ден се свързват с 10 процента по-нисък риск от депресия. Авторът на изследването, Хонглей Чен, MD, PhD, прави хипотеза, че за това са отговорни антиоксидантите.

Друго проучване установява връзка между кафето и риска от самоубийство. Изследване на Харвардското Училище за Обществено Здраве показало, че за хората, които консумират около 2-4 чаши Ява кафе риска от самоубийство е на половина. Предположимата причина е, че кафето помага на организма да прави невротрансмитери, включително допамин, норадреналин и серотонин. Тези химически вещества помагат за борба с депресията.

Кафето може да удължи живота

Повечето хора се стремят да живеят дълъг щастлив живот и кафето може да помогне с това, не само чрез повдигане на настроението и държейки заболяванията на страна, но също така може просто да ви помогне да живеете по-дълго. Проучване от 2012 г. установило, че хората, които пият поне три чаши дневно, имат по-нисък риск от смърт. И обикновеното и безкофеиновото кафе, изглежда са имали положителен ефект. Едно проучване от 2008 г., публикувано в Хроники по вътрешна медицина са имали подобни констатации.

Така че, не се чувствайте виновни за това колко кафе пиете. Разбира се, всички тези проучвания са правени с кафе, а не със скъпи, високо-калорични, допълнително подсладени напитки с аромат на кафе. Няма проучвания, които да подкрепят този навик.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sarka-Jonae Miller

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *