(NaturalNews) Сънят е от жизненоважно значение за здравето и благополучието. Изследвано е, че загубата на сън може пряко да повлияе на имунната система и да увеличи риска от различни видове рак. Изглежда, че комуникация между имунната и хормоналната системи е ключов фактор в превенция на деление на раковите клетки отвъд способността на имунната система да ги държи под контрол. Мелатонинът и кортизолът са два от най-важните хормони за предотвратяване на рак. Когато тези хормони са балансирани, рискът от рак и скоростта на неговото развитие може да бъде намалена.

Изчислено е, че до 88 процента от пациентите с рак са засегнати от нарушения на съня. Сънната апнея е по-често явление при пациенти с рак, отколкото при широката общественост. Пациенти с рак са два пъти по-склонни да изпитват безсъние. Имунната система на пациента може да бъде нарушена от неспокойни нощи, нарушени от липса на сън.

Според изследователи от Университета на Тексас е било показано, че има силна корелация между сънна апнея и смърт от рак. Изследователите установили, че почти 30 процента от пациентите, съобщаващи за свързана с рака умора са диагностицирани със сънна апнея и 60 процента са били диагностицирани с безсъние.

Изследователи от Станфордския Университ по медицина показват, че циркадният ритъм на пациента може да повлияе на развитието на рака. Циркадният ритъм е цикъл, засягащ метаболизма, физиологията и хормоналната продукция.

Мелатонин и кортизол

Мелатонинът се увеличава по време на сън и има антиоксидантни свойства. С промяна на циркадния ритъм, тялото произвежда по-малко мелатонин и ДНК на клетката може да бъде по-податливо на канцерогенни мутации. Мелатонинът има и друга ключова роля в забавянето на производството на естроген от яйчниците. За тези с рак на гърдата и яйчниците, естрогенът стимулира раковите клетки да продължават разделяне.

Друг влиятелен хормон е кортизолът. Той е с високи нива сутринта и намалява през целия ден. Кортизолът е регулиращ фактор за активността на имунната система, включително на клетките-убийци, които унищожават раковите клетки. Проучването на Стандфорд установява, че хората, които са с висок риск за рак на гърдата имат променен ритъм на кортизола, т.е. тези с изместен кортизол цикъл може да бъдат по-чувствителени към рак. Установено е също така, че жените с рак на гърдата, които са имали прекъснат цикъл на кортизол, с пикови нива в следобедните часове, а не на разсъмване, починали по-рано от болестта и спят по-лошо.

Доказано е, че мелатонинът намалява растежа на рак на простатата. Според проучване, публикувано в списание „Рак, епидемиология, биомаркери и превенция„, резултатите показват, че мъжете, които са имали проблеми със съня, са били два пъти по-вероятно да развият рак на простатата в сравнение с тези, които са спали добре. Корелацията е дори по-силна при случаи на напреднал рак на простатата, а рискът се увеличава в сравнение с тежестта на проблемите на съня. Проучването предполага, че сънят може да се превърне в потенциална мишена за интервенция, за да се намали риска от рак на простатата.

Около 15-20 процента от служителите в САЩ работят през нощта. Това разпределение във времето на работа може да доведе до разрушаване на циркадния ритъм, включително синтеза на мелатонин. Изследвания са показали потенциална връзка между излагането на светлина през нощта и риска от рак на гърдата.

Поддържането на подходящи нива на мелатонин и кортизол оказва голямо влияние върху съня. Когато тези хормони са в границите на нормата те могат да помогнат за подобряване на качеството и количеството на съня. Тези нива трябва да бъдат тествани за откриване на потенциален хормонален и имунен дисбаланс, така че те могат да бъдат коригирани преди рака да има шанс да получи опора. Това трябва да бъде основата на всеки алтернативен протокол за лечение на рак.

 

Източник: http://www.naturalnews.com/044797_cancer_risk_sleep_apnea_melatonin.html#ixzz2zagqYBNa

Автор: Dr. Keith Nemec

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Как съня и хормоните влияят на риска от рак?”
  1. Сайтът има проблем с употребата на пълен и кратък член. Все пак е добре да се пише на правилен български език. Тук е Сън-ят……За останалото-поздравления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *