(NaturalNews)

Скромната подправка, която придава характерния жълт цвят на кърито на прах, може би е ключа за помагане на хората да понижават холестерола и да се борят естествено със сърдечни болести, показват изследвания.

Въпросната подправка, куркума, има дълга история на употреба в традиционната медицина в Азия. През последните години западните учени са провели многобройни изследвания върху куркумата и триото жълти пигменти, които се съдържат в нея, известни като куркуминоиди. Куркуминоидите (понякога наричани само „куркумин,“ заради най-известният от трите) са антиоксидантни полифеноли, които са мощни противовъзпалителни средства.

Според проучване, публикувано в списание Атеросклерозата през 2004 г., екстракт от куркума може да намали чувствителността на LDL („лошия“) холестерол към окисление и е важна стъпка в развитието на атеросклероза и сърдечни заболявания. Екстрактът от куркума също така намаля LDL холестерола, като цяло и общия холестерол. По-специално, проучването установява, че най-голямата полза от екстракт от куркума е по-ниската, отколкото по-високата доза.

Друго, по-обширно проучване е проведено от френски учени през 2008 г., представено на Годишна Конференция през 2009 г. на Главни Сърдечно-Съдови Науки на Американската Сърдечна Асоциация и публикувано в списание Молекулно Хранене и Изследвания на Храните през 2012 година. Мишки, предразположени към атеросклероза, са били хранени с контролна диета или същата диета плюс добавки куркумин в продължение на четири месеца.  Накрая изследователите са открили 26% по-малко мастни отлагания в артериите на мишките, хранени с диета куркумин. При тези мишки се наблюдават по-малко атеросклеротични лезии. Освен това, изследователите са открили, че куркуминът,  изглежда, действително променя генната експресия, свързана с натрупването на плака в артериите.

Куркумата превъзхожда лекарствата, понижаващи холестерола?

Друго изследване върху мишки, предразположени към сърдечно-съдови заболявания, е проведено от изследователи от Националния Университет Kyungpook в Южна Корея и публикувано в списание Молекулно Хранене и Изследвания на Храните през 2011 година. В това проучване, мишките са хранени с висока на холестерол диета, допълвана или с куркумин или с понижаващо холестерола лекарство, ловастатин или плацебо. След 18 седмици изследователите са открили, че точно както ловастатина, куркуминът понижава кръвните нива на холестерола, триглицеридите и LDL холестерола, като същевременно увеличава нивата на HDL („добрия“) холестерол. Също така води до промени в генната експресия, от което може да се очаква да намали риска от увреждане на сърцето и сърдечни заболявания.

Изследователите заключават: „Дългосрочно лечение с куркумин понижава плазмата и холестерола в черния дроб и потиска ранни атеросклеротични увреждания, сходно със защитните реакции на ловастатин“. „Анти-атерогенния ефект на куркумина се осъществява чрез множество механизми, включително променени липиди, холестерол и имунната генна експресия.“

Куркума за сърцето и здравето

В трио от изследвания, публикувани между юни и октомври 2012 г., изследователи от Университета в Цукуба в Япония установили, че добавки куркумин подобрили два пъти здравето на сърцето (съдовата ендотелна функция и артериалното спазване), толкова, колкото и аеробна програма от упражнения, докато комбинация и от двете води до още по-големи ползи. Комбинацията от куркумин и физически упражнения, също така, забавя значително дегенерация на сърцето, свързана с възрастта.

Изследвания, също така, предполагат, че куркумата и куркуминът могат да помогнат за борба с инфекциите, артрит, болест на Алцхаймер, както и множество форми на рак.

Тялото абсорбира куркумина най-добре от корен куркума (който се консумира по-често в западния свят, като подправка), а не от добавки. Както се вижда в проучването от 2004 г., данните показват, че най-голямата полза за здравето идва от прием на куркумин и други „нутрацевтици“ в ниски дози в продължение на дълъг период от време, а не от краткосрочен висок режим на дозиране.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

4 thoughts on “Лекувайте висок холестерол и запушени артерии естествено с куркумин: Изследвания”
  1. Много полезна статия! Как да разберем каква е безопасната доза куркумин, когато става въпрос за подправката, а не за хранителна добавка? Има ли риск от предозиране, поръсвайки я върху храната ежедневно?

    1. Препоръчителната доза за корен от куркума на прах е от 1.5 грама до 3 грама на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *