Лесно получавате синини? Топ 5 храни, за да ги излекувате по-бързо

Освен очевидните фактори като като лошо падане или случайно ударен пищял в ръб на маса, редица фактори допринасят за кожните синини. Прием на някои лекарства като разредители на кръвта, вдигане на тежести, изтъняване на кожата, дължащо се на стареене и други могат на направят хората по-склонни към образуване на синини.

В случай на тънка кожа, Холи Фолипс, MD, специалист по женско здраве в Ню Йорк, обяснява, че с напредване на възрастта, колагенът в кожата намалява, което я прави по-податлива на наранявания.

Дори фитнес тренировки могат да доведат до тези, не толкова атрактивни, сини и черни петна. Когато става въпрос за вдигане на тежести, дори и ако човек не  вдига много тежко или дори не вдигна често, микроскопични разкъсвания могат да причинят синини.

За щастие, има някои храни, които помагат за предотвратяване образуването на синини. На първо място те са здравословни, а фактът, че помагат в борбата срещу тези тъмни петна, е допълнителен бонус за тези, които са склонни да се нараняват лесно.

Топ храни, за лекуване на синини

1. Кълнове от люцерна

Кълновете от люцерна са с високо съдържание на хранителни вещества за лечени на тъкани и витамини. Те съдържат фолиева киселина, цинк, магнезий и витамин К. Обмислете добавянето им в салати и сандвичи. Смесвайте ги с моркови, за да компенсират силния им аромат.

2. Портокали

Портокалите са не само приятни за ядене, заради техния сладък, сочен вкус, но и са добри за здравето като цяло, включително и в лечението на натъртвания и синини. Те са богати на витамин С, антиоксидант, който помага да блокира свободните радикали в клетките, както и около тях.

Освен това, един портокал има повече от 170 вида фитонутриенти и над 60 флавоноиди. Изобилието на тези изключителни хранителни вещества ги прави идеални за поддържане на здравето в такт. Не само, че са показали, че имат свойства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, но те ​​могат да помогнат с превенция на рак, намаляване на възпалителни състояния, такива като астма и артрит и дори повишаване на паметта.

3. Спанак

Според Шери и Джон Колбом, автори на “Изцеждане на сок, гладуване и детоксикация”, спанакът е богат на витамин E, който работи във връзка с витамин C, за да лекува тъкани, които са били повредени.

4. Ананас

Бромелаинът е ензим, който естествено съществува в ананаса, и той е свързан с намаляване на времето, необходимо да се лекуват контузии.

Всъщност, едно проучване сравнява ефектите от бромелаин с тази на плацебо при оценката на две групи от по над 70 боксьори и е установено, че само 10 боксьора, приемащи плацебо, загубили всички признаци на натъртване в рамките на четири дни, докато 58 от тях приемащи бромелаин, не показали никакви признаци на кръвонасядане в същата времева рамка.

5. Ядки и семена

Бъдете сигурни, че се наслаждавате на разнообразие от ядки и семена. Подобно на спанак, те са също с високо съдържание на витамин Е  и като такива, може да играят лечебна роля при натъртвания.

Всички храни в този списък са здравословни, което ги прави великолепна част от редовната ви диета, независимо от това дали човек лесно получава синини или не. Но за тези, които са предразположени към образуване на синини, тяхната консумация може да помогне за ускоряване на процеса на оздравяване.

 

Автор: Antonia

Източник: http://blogs.naturalnews.com/bruise-easily-top-5-foods-help-heal-bruises-quicker/Вашият коментар