(NaturalNews)

Когато става дума за подправки, установено е, че канелата е една от най-здравословните, да не говорим за страхотния ѝ вкус. Канелата може да има широкообхватни ползи за здравето и скорошно изследване показва, че тя може да намали кръвното налягане и дори да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Изглежда, че от тази вкусна и евтина подправка могат да се получат много потенциални ползи.

Потенциал за предотвратяване на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция. В момента няма лек за болестта на Алцхаймер, но в канелата се намира надежда. В едно от последните клинични проучвания в Калифорнийския Университет – Санта Барбара бе установено, че две съединения в канелата (цинемалдехид и епикатехин) имат потенциала да предпазват или дори да предотвратяват болестта на Алцхаймер. Защитната сила на тези съединения се състои в това, че могат да защитят от оксидативен стрес един от фундаменталните съставни протеини на неврони, наречен тау. Този оксидативен стрес и придружаващите щети са установени, че са много общ фактор на Алцхаймер. Чрез защита или предотвратяване на това възникване се позволява на тау да функционира по-добре, като по този начин невроните функционират по-добре.

Потенциал за понижаване на холестерола

Канелата също е установена, че има потенциал за намаляване на LDL холестерола („лошия холестерол„). В проучване от 2003 г. на пациенти с диабет тип II е била давана канела в продължение на 40 дни. Проучването показва, че 1, 3 и 6 грама канела дневно е достатъчно за значително намаляване на LDL холестерола и триглицеридите. От друга страна, много подобно проучване, проведено през 2006 г., не е успяло да намери значителен ефект за понижаване на холестерола с канела. Необходими са повече проучвания, за да се проверят резултатите и да се даде по-добра представа за потенциала на канелата за понижаване на холестерола; все още е твърде рано да се каже със сигурност.

Други потенциални ползи

Друга потенциална полза от потреблението на канела е понижаване на кръвното налягане. Било е установено, че наистина е забелижимо при пациенти с диабет тип II. Тези пациенти са консумирали 2 г канела на ден в продължение на 12 седмици. Открито е, че са имали значително по-ниско систолно и диастолно кръвно налягане!

На последно място, неотдавнашно проучване установило, че дневната консумация на канела може да е от полза за жени със синдром на поликистозните яйчници (СПЯ), чрез подобряване на редовността на техните менструални цикли. Това малко проучване (45 пациенти) от Колумбийския университет е било в състояние да увеличи честотата и цикличността на менструалните цикли по време на шестмесечен период, с просто добавяне на канела в ежедневната диета на участниците!

Потенциалната сила на канелата едва сега започва да бъде наистина разбирана. От предотвратяване на болестта на Алцхаймер до намаляване на кръвното налягане, канелата има множество потенциални ползи. Красотата на тази подправка е, че тя е вкусно и евтино потенциално лекарство за многобройни състояния. Допълване с канела в протеинов шейк или пържени сладки картофи може да бъде ефективен начин да се впрегне потенциалната сила на канелата!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Josh Anderson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×