(NaturalNews)

В продължение на години медицината препоръчва на застаряващите хора да се допълват с калций за поддържане на здрави кости и да се избегне развитие на остеопороза. А наскоро науката разкри витамин D като необходим хранителен ко-фактор за правилното усвояване на калция. Но милиони хора са с недостиг на магнезий, важен минерал, който д-р Каролин Дийн, MD, ND, казва, че е абсолютно необходим за правилното поддържане  здравето на костите.

В статия, публикувана по-рано тази година от The Huffington Post, д-р Дийн обяснява защо липсата на магнезий, а не липсата на калций, често е основният виновник за загубата на костна маса и други хронични здравословни проблеми, свързани с възрастта. В действителност се говори толкова малко за значението на магнезия от традиционните медии, че повечето хора нямат представа, че вероятно не приемат достатъчно магнезий всеки ден, за да са здрави.

Според д-р Дийн, магнезият е един от най-важните минерали за човешкия организъм, тъй като повече от 325 различни ензимни системи зависят от него, за да функционират правилно. Оказва се, че магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма като цяло, и приблизително половината от този магнезий в тялото пребивава в човешките кости. Това означава, че когато става въпрос за здравето на костите, магнезият е също толкова важен, колкото и калцият, ако не е и по-важен.

За да се усвои правилно калция в човешката костна структура, е от съществено значение да има добър баланс на витамин D и магнезий. Ако някой от тези критични ко-фактори на калция липсват или въобще няма такива, всъщност калцият сам може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми, включително евентуална класификация на бъбреците, стените на артериите, жлъчния мехур, мускулите, гърдите и различни други меки тъкани в тялото, което от своя страна води до хронично заболяване.

„Повечето хора мислят, че калцият е най-важният фактор за здравето на костите“, пише д-р Дийн. „Някои вече осъзнават, че витамин D е необходим компонент. Въпреки това, не е добре известно, че магнезият е необходим за преобразуване на витамин D в активната му форма, за да може да се абсорбира калция.“

Твърде много витамин D с недостатъчно магнезий може да създаде магнезиев дефицит

По същия начин, приемът на твърде много витамин D без магнезий може да предизвика проблеми. Според обширното проучване, проведено от д-р Дийн, ензимите, които метаболизират витамин D хормона в тялото, изискват магнезий, за да изпълнят тази важна функция. Без достатъчно магнезий, витамин D, особено когато се приема в големи дози, може действително да ограби тялото от остатъчния магнезий и да предизвика още по-лош дефицит.

„Когато вземате високи дози витамин D и ако вече сте с ниско съдържание на магнезий, увеличеният размер на метаболитна работа изразходва магнезия от мускулните места за съхранение“, добавя д-р Дийн. „Може би заради това мускулите са първите, които страдат от дефицит на магнезий – потрепвания, схващания на краката и синдром на неспокойните крака. Стенокардия и дори сърдечни атаки, засягащи сърдечния мускул също са симптоми на магнезиев дефицит.“

Д-р Дийн предлага прием на 600 милиграма (мг) магнезий дневно – листни зеленчуци, ядки, семена и банани са отлични хранителни източници на магнезий – в съотношение с между 1000-2000 (IU) витамин D3. Ако дневният прием на витамин D от добавки и/или естествена слънчева светлина е по-висок, може да се взема магнезий в още по-високи нива, за да се постигне здравословен баланс.

Д-р Дийн заключава: „Това, което правя за минералния ми баланс са упражнения всеки ден, ядене на много зеленчуци, ядки и семена и вземане на добавка магнезий“, „А за моите други важни минерали вземам една осма от чаена лъжичка морска сол във всеки половин литър вода, който пия.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

3 thoughts on “Магнезият е от решаващо значение за здравето на костите, казва д-р Каролин Дийн”

Напиши коментар

Добави обява

×
×