(NaturalNews)

Нови изследвания показват, че магнезият е толкова важен за правилното използване на витамин D в тялото, че всъщност може да повиши защитата на витамин D от фатални сърдечни заболявания и рак на дебелото черво с близо 500%, а от смърт с над 100 процента. По важно, това също означава, че хората с ниски нива на магнезий получават много по-малко полза от витамин D, отколкото си мислят.

Магнезий – тялото ви не може да използва витамин D без него

Трите основни ензима, отговорни за активиране, съхранение и транспортиране на витамин D в тялото, са зависими от магнезий. Това означава, че без значение колко много витамин D приемате, тялото не може да го използва правилно, ако сте с дефицит на магнезий. От друга страна, висок прием на магнезий изглежда действително увеличава нивата на витамин D. Едно голямо ново изследване от САЩ току-що показа, че възрастни с магнезиев прием от>420 мг дневно, са със 66 процента по-малка вероятност да бъдат с дефицит на витамин D, в сравнение с тези с по-ниски приеми. Също така, тези, които са взимали най-малко 100 мг допълнителен магнезий дневно, са имали 70 процента по-малък риск от дефицит на витамин D. По-важното е, че ако магнезият може да подобри витамин D статуса, дали усилва и благоприятните ефекти на витамин D? Последни изследвания потвърдиха, че го прави.

Магнезият повишава ползата от витамин D за оцеляване с над 100 процента

Изследователите наблюдавали повече от 12000 американски възрастни (част от кохортата NHANES III) за период от 18 години. През това време тези, с високи нива на витамин D (> 40 нг/мл), са били с 13 процента по-малка вероятност да умрат, независимо от причината, ако имат ниски приеми на магнезий (264 мг/ден), но са с 30% по-малка вероятност да умрат, ако имат високи дози магнезий (> 264 мг/ден). С други думи, високият прием на магнезий удвоява защитния ефект на витамин D срещу смърт по различни причини. Тази връзка е била вярна за всички нива на витамин D над 20 нг/мл и е била статистически значима.

Магнезият повишава защитата на витамин D от фатални сърдечни заболявания до 478%

Този ефект е дори още по-впечатляващ за смърт от сърдечно-съдови заболявания. Тези, с висок витамин D, но нисък магнезий, имали само 9% по-малък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Но тези, с висок витамин D и висок прием на магнезий, имали 43 процента намаляване на риска. Това е тласък от 478% в ефективността на витамин D за предотвратяване на смъртоносна болест на сърцето. Дори при ниски нива на витамин D, магнезият дава повече от два пъти защитен ефект на витамин D (241 процента), и това е било статистически значимо.

Магнезият може силно да намали риска от рак на дебелото черво

Магнезият вече е доказан, че силно намалява риска от рак на панкреаса и рак на дебелото черво в предишни изследвания. Това последно изследване може да обясни защо. Въпреки че не е статистически значимо (поради много малкия размер на пробата), по-висок прием на магнезий подсилва защитния ефект на витамин D от смъртност от рак на дебелото черво с до 480%, отново с най-високите нива на витамин D.

Колко магнезий е необходим за оптимална защита?

В заключение, ако искате да увеличите ползите за здравето на витамин D, трябва да имате оптимален прием на магнезий, в това ново проучване се определя като някъде от 264 до 420 мг дневно. Тъй като много от хората са с дефицит на магнезий, всеки трябва да помисли за увеличаване на приема чрез диета или добавки за оптимално здраве. За тези, които предпочитат хранителния маршрут, потърсете храни богати на магнезий.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan Evers

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Магнезият силно повишава защитата на витамин D от сърдечни заболявания, рак и смърт”
  1. магнезият е необходим и за действието на инсулина и производството на инсулин. Когато инсулинът ви се повиши, губите магнезий, а клетките стават още по-инсулиноворезистентни. Кръвоносните съдове се свиват и глюкозата и инсулинът не могат да достигнат до тъканите.

Напиши коментар

Добави обява

×
×