масло-кимион

Маслото от кимион е вид масло, извлечено от семената на кимион или Cuminum cyminum. Растението кимион се обработва широко в Китай, Иран, Турция, Сирия, Индия, Мароко, Мексико и Чили. Това е етерично масло, което се използва за телесно здраве и готвене. Маслото от кимион добавя пикантен и ароматен вкус към иначе скромно ястие. Освен това, маслото от кимион също се използва в ароматен дифузор. Миризмата на маслото се описва като топла, пикантна и орехова. То се смесва добре с други етерични масла като ангелика и кориандър за дифузия.

Списък на известни хранителни вещества

В статията в OrganicFacts.net са изброени основните хранителни вещества и минерали, които кимионът и неговото масло съдържат.

  • Калций
  • Желязо
  • Манган
  • Ниацин
  • Протеин
  • Тиамин
  • Витамин А
  • Витамин С
  • Витамин Е
  • Витамин В6

Лекарствени употреби на маслото от кимион

Има няколко медицински употреби на кимионовото масло. Известно е, че то е добър бактерицид, който може да се използва за лечение на заболявания, причинени от бактерии като диария и холера. Благодарение на силните си свойства той премахва газовете от червата и предотвратява допълнително образуване на газове. Етеричното масло е полезно при храносмилането, но трябва да се приема в малки дози. То също така насърчава отделянето на жлъчните и стомашните сокове и подобрява перисталтичното движение на червата.

Известно е, че маслото от кимион насърчава уринирането както по честота, така и по количество.

Етеричното масло се използва за лекуване на рани заради антисептичните свойства, за лечение на спазми, дължащо се на неговите антиспазматични свойства и за детоксикация на тялото, тъй като е ефективен детоксикатор. Полезно е за поддържането на редовен цикъл на менструация. Другите медицински употреби на маслото включват тонизиране на мускулите, тъканите и кожата, както и конвулсии, тревожност и стрес. Въпреки това, маслото от кимион трябва да се използва с повишено внимание, тъй като е установено, че причинява главоболие и гадене във високи дози.

 Системи на тялото, които могат да се възползват от масло от кимион

Според статия на HealthyFocus.org маслото от кимион често се използва за подпомагане на храносмилателната система, тъй като може да се използва за лечение на синдром на раздразнените черва, който се характеризира със симптоми като гадене, коремна болка, диария и неправилно движение на червата. Освен това спомага за подобряване на храносмилането.

Етеричното масло също е от полза, поради неговите антибактериални и антисептични свойства, които могат да помогнат за лечение на кожни проблеми като акне.

Също така поддържа дихателната система поради отхрачващите си свойства. То може да помогне за лечение на задръствания и други респираторни проблеми като настинка, грип, бронхит и астма.

Начини за използване на масло от кимион

Маслото от кимион може да се използва по различни начини, според данните на WellnessMama.com. Може да се използва за готвене като подправка. Ако е разредено, може също така да се приложи локално, за да се успокои стомаха. Освен това етеричното масло от кимион може да се използва чрез добавяне на капки към дифузерна смес. Може да се използва при масаж на тялото, за да се лекуват болезнени мускули и да се подобри циркулацията. Етеричното масло може да се използва и чрез вдишване. Вдишването от бутилката или от обработката с пара ще помогне при конгестия и облекчаване на респираторните проблеми. Добавянето на няколко капки масло във вашата вана ще ви помогне  за емоционална, кръвоносна и мускулна подкрепа.

Резюме

Маслото се използва за лечение на диария и холера и подпомага храносмилането.

Използва се за лечение на бактериални инфекции в стомаха и червата.

Използва се за поддържане на редовен менструален цикъл.

Използва се за тонизиране на мускулите, тъканите и кожата и помага за лечение на конвулсии, тревожност и стрес.

Поддържа храносмилателната и дихателната система.

 

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×