Пчелите винаги са играли важна роля в лечебното изкуство от цял свят. Медът е ценен от древни времена за своята сладост и в същото време за невероятните му лечебни свойства. Още през времената на древните гърци и египтяни, има доказателства, които показват, че медът е бил използван заради своите антимикробни свойства и дори и днес той се завръща в областта на зарастване на рани, където изглежда, че е в състояние да лекува дори и някои от най-трудните рани, като диабетна гангрена на долните крайници.

Медът не е единственият пчелен продукт, за който съвременната наука  открива много ползи. Един такъв продукт е прополисът, чиито съединения изглежда са в състояние да помогнат в борбата с безкрайната война с рака. Прочетете, за да разберете повече.

Какво е прополис?

Медът, разбира се, е направен от прашец от цъфтящи растения и се използват от пчелите като източник на храна. Прополисът, от друга страна, е по-скоро инструмент. То е гъсто, силиконо-подобно вещество, което пчелите произвеждат, за да поправят дупки в кошерите си. Тези кошери са сложни системи с жилищни помещения, за съхранение на храни и развъдници за млади ларви и като такива се нуждаят от постоянна поддръжка.

Пчелите не са единствените, които намират прополиса за толкова полезен. Като меда и той е бил използван от древни времена, заради своята гама от полезни свойства, тъй като е доказано, че е:

антиоксидант, противовъзпалително, антимикробно, дезинфектант.

А сега, изглежда, че към списъка могат да бъдат добавени и антиканцерогенни свойства.

Прополис и рак

Интересът към прополис в областта на онкологията е събуден от проучване, което е излязъло от Медицинския университет в Чикаго. В това проучване, изследователите изолирали специално съединение от прополиса, наречено кафеена киселина фенетил естер (или CAPE). Те ползват това биоактивно съединение  за лечение на рак на простатата. Това е ин виво проучване, което означава, че то е извършено в лаборатория, с ракови клетки, поставени в епруветка.

В присъствието на CAPE, е установено, че процентът на растежа на раковите клетки се е забавил с цели 50%. Когато учените разгледали по-близо това явление, те установили, че прополисът, работи като не убива раковите клетки директно, а се намесва в сигнали, които контролират скоростта, с която тези клетки се размножават.

При други изследвания, обаче, е установено, че CAPE има цитотоксични свойства, което означава, че той може в действителност да убие раковите клетки директно. Тези изследвания са направени на раковите клетки на простатата и рак на дебелото черво.

Вероятно предстоят още изследвания за прополиса и неговите активни компоненти, които имат такова силно въздействие върху раковите клетки. И се надяваме, че тези изследвания в крайна сметка ще доведат до развитието на природни терапии за рак, които ефективно убиват раковите клетки без ужасните странични ефекти на съвременните медицински лечения.

 

Автор: Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/honey-bees-latest-weapon-cancer-war/

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×