(NaturalNews)

Има огромен обем от изследвания, които показват връзката между витамин D и рак. Предимствата на този витамин или хормон в този смисъл, се отнасят както за предотвратяване, така и за оцеляване от рак.

Ето накратко някои от проучванията, извършени върху витамин D и рак.

Видове Рак

Рак на Гърдата

В доклад, който разглежда резултатите от научни изследвания от 1966 до 2004 г. се заявява, че витамин D може да намали риска от рак на гърдата с до 50%.

Като цяло, витамин D е широко изследван за своите ползи за превенция на рак на гърдата. Въпреки това, най-новите изследвания показват, че витамин D може да помогне и за подобряване на процента на преживяемост. Някои изследвания показват, че жените с ниски нива на витамин D са по-склонни да развият по-напреднали видове рак на гърдата в сравнение с тези с по-високи нива на витамин D.

Рак на Дебелото Черво

Изследване, проведено през осемгодишен период през 1980-те г. върху над 25000 лица, открива, че рискът от рак на дебелото черво на тези с нормални нива на витамин D е с внушителните 80% по-нисък.

Епидемиологични изследвания също са показали, че по-високи нива на витамин D могат да намалят риска от рак на дебелото черво с около 60%.

Списанието на Американската Медицинска Асоциация отчита проучване, включващо над 3000 лица, което показва, че по-висок прием на витамин D и калций е свързан с по-ниски ставки на рак на дебелото черво. Други изследвания потвърждават тази корелация.

Ракът на дебелото черво е по-разпространен в районите с по-ниски нива на слънчева светлина в Съединените щати. Тази тенденция е пряко свързана с витамин D, тъй като слънцето превръща определени химикали върху кожата на човек в този витамин.

Рак на Бъбреците

Изследване е установило, че витамин D помага за предотвратяване  разпространението на ракови клетки в бъбреците чрез инхибиране на „способността им да се делят и възпроизвеждат.“ Също така „предизвиква апоптоза“ и „намалява инвазивността и ангиогенезата.“

Рак на Белия Дроб

Недребноклетъчни ракове на белия дроб (NSCLCs) включват плоскоклетъчен карцином на белия дроб, аденокарцином и едроклетъчен карцином. NSCLCs включват четири от всеки пет случая на рак на белия дроб. Едно клинично проучване установило, че страдащите от ранен стадий на NSCLC, които са имали по-високи нива на витамин D в кръвта са имали по-добри проценти на оцеляване, отколкото тези с по-малко витамин D в кръвта си.

Овариален Рак

Изследване е установило, че когато се прилага активиран витамин D към ракови клетки в яйчниците, растежът на тези клетки е значително подтиснат. Клетките на яйчниците имат витамин D рецептори, които, когато са заети, допринасят за инхибиране на „пътеки, сигнализиращи растежа“ в раковите клетки на яйчниците.

Рак на Простатата

Изследванията показват, че хората, които имат повече витамин D в кръвта си имат 50% по-нисък риск от развитието на агресивни форми на рак на простатата, в сравнение с мъжете с по-ниски нива на витамин D.

Рак на Кожата

Сред различните видове рак на кожата, меланома е най-смъртоносен. Ин витро изследвания, проведени в Университетска Болница Саарланд в Германия показали, че витамин D понижава разпространението на клетки на меланома с до 50%, имало е и други проучвания, проведени другаде, които са потвърдили тази констатация.

Други Видове Рак

Други видове рак, срещу които витамин D е показал превантивни или защитни ползи, включват левкемия (рак на кръвта), рак на панкреаса, рак на щитовидната жлеза, неходжкинов лимфом и много други.

Заключение

Д-р Джоузеф Меркола вярва толкова силно в ролята на витамин D в борбата срещу рака, че всички пациенти, които са в неговия център за здраве се тестват за кръвните нива на този витамин (полезно е да се отбележи, че докато витамин D често се споменава като витамин, по-точно би било да се отнасяме към него като хормон, тъй като неговите характеристики повече наподобяват тези на хормон).

Всъщност, един обобщен преглед на 63 предишни проучвания открива, че „доказателствата сочат, че усилията за подобряване на статуса на витамин D … биха могли да намалят заболеваемостта и смъртността от рак, на ниска цена с малко или никакви странични ефекти.“

Когато става дума за превенцията и лечението на рака, е ясно, че скромният витамин D не може да бъде игнориран.

Едно важно нещо, което трябва да се отбележи е, че агресивното приемане на добавки витамин D може да доведе до токсично предозиране и в идеалния случай трябва да се извършва под ръководството на подходящ лекар за здравни грижи. Подлагането на тестове за нивата на витамин D в кръвта, също ще бъдат от полза.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×