Най-големи ползи и странични ефекти от употреба на семена от кориандър

Кориандърът, известен също като “Dhania”, е една от най-старите билки, използвани в целия свят.   В повечето индийски кухни обикновено се използва в цяла или прахообразна форма.

Здравните ползи от семената на кориандър включват:

1. Защита срещу бактерията салмонела.

2. Смята се, че работи като естествена хелатотерапия. Установено е, че кориандърът хелатира (премахва) тежки метали като живак, алуминий и ги изважда от тялото. В действителност се смята, че преминава през кръвно-мозъчната бариера и отстранява посочените метали от мозъка.

3. Помага при храносмилането и предотвратява образуването на газове.

4. Противовъзпалително средство, което може да облекчи симптомите на артрит.

5. Предпазва от инфекции на пикочните пътища.

6. Предотвратява гадене.

7. Облекчава газове в червата.

8. Понижава кръвната захар.

9. Понижава лошия холестерол (LDL) и повишава добрия (HDL).

10. Добър източник на диетични фибри.

11. Добър източник на желязо.

12. Добър източник на магнезий.

13. Богат на фитонутриенти и флавоноиди.

14. Също така е полезен за жените, особено тези, които страдат от тежко менструално кървене. Шест грама семена от кориандър трябва да се варят в 500 мл вода и след добавяне на захар, може да се консумира, докато е горещо.

15. Кориандърът има много противовъзпалителни свойства при проблеми на хора с артрит. Сварете семената от кориандър  с вода и пийте чая.

16. Кориандърът е известен и за понижаване на кръвната захар чрез стимулиране  секрецията на инсулин. Той също така е наречен “анти-диабетно” растение. Той помага и на сърцето чрез понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол.

17. Тази билка е също много полезна за кожата. Неговият сок, смесен с куркума на прах, може да помогне за лечение на пъпки и черни точки.

18. Добавяне на една или две супени лъжици сок от кориандър към суроватка е идеален начин за лечение на гадене и дизентерия. Сух кориандър също лекува диария.

19. Кориандърът е бързо действащ антихистамин.

20. Кориандърът има охлаждащ ефект. Той може да бъде използван вътрешно, за да  предпази от алергични реакции като анафилаксия, уртикария, подуване и сърбеж. Външно, може да се прилага като паста върху засегнатите участъци.

21. Чай от семена на кориандър може да помогне да съживи лицето след удар или успокои киселини в стомаха.

22. Кориандър се използва и в диети за детокс.

По-долу са някои странични ефекти на семената от кориандър:

1. Прекаленото и продължително използване на семена от кориандър може да предизвика проблеми с черния дроб.

2. Някои хора могат да получат алергични реакции като обриви, затруднено дишане, сърбеж, подуване на лицето/гърлото, световъртеж и т.н., от използването на семена от кориандър.

3. Бременни и кърмещи жени трябва да използват семена от кориандър в ограничени количества, заради неговото влияние върху секреция, което може да причини увреждане на майката и плода.

4. По-продължителена и прекомерна употреба на семена от кориандър може да доведе до проблеми с дишането, придружени с болка в гърдите, сухота в гърлото.

5. Понякога използването на семена от кориандър може да причини  чувствителност към слънцето, което повишава риска от слънчеви изгаряния и рак на кожата.

6. Някои хора могат да получат кожни проблеми като възпаление, сърбеж, дразнене, дерматит и потъмняване на кожата след употребата на семена от кориандър.

7. Продължително или прекомерно използване на семена от кориандър може да предизвика стомашно-чревни проблеми, като например диария, болки в стомаха, загуба на апетит и дехидратация.

 

Автор: Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/top-benefits-side-effects-coriander-seeds/Вашият коментар