(NaturalNews)

На вегетарианците често им се задава един познат въпрос: „Как получавате достатъчно протеин?“ Въпросът е разбираем, тъй като днешните диетолози наблягат изключително много върху месото като източник на протеин. В действителност обаче, много растения съдържат същото количество протеин или дори надвишават тези на говеждото месо, пилешкото месо и рибата. Най-добрите от тях са изброени по-долу.

Най-добрите вегетариански източници на протеини

Спирулина и хлорела – Изследователите на естествено здраве често смятат тези зелени водорасли за върховни „суперхрани“, и с добра причина: освен ненадминатите нива съдържание на хлорофил и желязо, спирулина и хлорела съдържат 12 пъти по-лесно смилаеми протеини от говеждото месо. В действителност, по маса спирулина и хлорела са съставени от между 45-75 процента чист растителен протеин. Следователно, таблетки спирулина и хлорела и прахове остават източник на протеини по избор за вегетарианци, които се опитват да подобрят мускулната маса.

Сушени домати на слънце – втори след спирулина и хлорела в отдела за протеини са сушените на слънце домати, които са домати, които са били подложени на интензивен процес за отстраняване на влагата. Сушените домати са изключително богати на калий, фибри, витамин К и множество други хранителни вещества. Това, което наистина ги кара да се открояват, обаче, са техните невероятни 11-16 процента протеинно съдържание по маса – което ги прави най-богатите на протеини плодове.

Боб – Всички видове боб са богати на протеини, въпреки че някои имат повече, отколкото други. Проучванията показват, че соята съдържа най-големите количества протеин (между 9 и 13%), следвана от крилат боб (Psophocarpus tetragonolobus)(12.9 процента). Боб Лима, фасул, Пинто, бял и боб гарбанзо, също са добри източници.

Елда – Елдата е зърно без глутен с нисък гликемичен индекс и повече протеин за 100 грама от царевицата, ориза, просото или пшеницата. Освен това, тя притежава уникален аминокиселинен профил; тъй като елдата е с високо съдържание на аргинин и лизин, тя има силата да увеличи стойността на протеина на зърнените закуски и бобовите растения, консумирани в същия ден.

Киноа – Също като елдата, киноа е без глутен и с нисък гликемичен индекс, която съдържа почти толкова протеини, като най-добрите зърна и бобови растения (често по-високи от 14 процента). Киноа също така е добър източник на диетични фибри, фосфор, желязо и магнезий и е голям заместител на ориз или кус-кус.

Спанак – Докато спанакът е известен с високото си съдържание на желязо, той съдържа и щедри количества протеини – понякога до 13%, въпреки че тази цифра варира бурно въз основа на качеството на листата. Спанакът е изключително многофункционален (може да се добавя към тестени изделия, салати, супи, гювечи и дори пици), така че има много начини да прикриете непривлекателния му вкус.

Грах – Грахът съдържа осем процента протеин, което го прави един от най-добрите общи растителни източници на протеин след спанака. Грахът също е добър източник на витамин А и желязо и може лесно да се включи в много ястия.

Сладка царевица – Царевицата е с високо съдържание на протеини и калории, което я прави добра за ядене, преди тренировка. Само не забравяйте да купувате органична царевица, особено в Америка.

Брюкселско зеле – Брюкселското зеле е богато на протеини и витамин C и е добра храна за загуба на тегло вследствие на неговите ниски нива на калории и мазнини.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×