(NaturalNews)

Считани за хранителна модерна дума сред хората, водещи здравословен начин на живот, пробиотиците са добре познати като важно допълнение към диетата за поддържане на храносмилателния баланс. А сега изследвания са открили, че тези микроорганизми са много по-мощни, отколкото се е смятало досега, играейки съществена роля в обезкуражаването, както и изцелението от рак.

Пробиотиците и здравето

Присъстващи в широка гама от храни като кисело мляко, сирене, мисо (японска подправка), ферментирали зеленчуци, туршии, както и във форма на добавки, пробиотиците са пазителите на здравето на няколко нива. Не само, че тези живи микроби населяват червата с полезни бактерии и удържат проблемни патогени, но и работят в тандем с имунната система, което ѝ придават значителен тласък. Пробиотиците намаляват възпалението, облекчават депресията и успокояват реакцията на стрес. Но изследователите са особено ентусиазирани от последното приложение за тези микроскопични зверове: предотвратяване и лечение на рак.

Полезни бактерии и противораковата връзка

Обяснение, публикувано в International Journal of Food Sciences and Nutrition изследва частта, която играят пробиотиците за намаляване на риска от рак:

„Потреблението на ферментирали млечни продукти с млечнокисели бактерии (LAB) може да индуцира антитуморни ефекти. Тези ефекти се дължат на инхибирането на мутагенно действие, намаляването на редица ензими, замесени в генерирането на канцерогени, мутагенни или тумор-стимулиращи агенти, подтискане на тумори, и епидемиологично свързва диетични режими и рак. … Проучванията за ефекта на пробиотична консумация върху рак са обещаващи, тъй като неотдавнашни ин витро и ин виво проучвания показват, че пробиотичните бактерии могат да намалят риска, честотата и броя на туморите на дебелото черво, черния дроб и пикочния мехур.“

Нещо повече, изследване в American Journal of Clinical Nutrition гласи, че „поглъщането на жизнени пробиотици или пребиотици е свързано с анти-канцерогенни ефекти, един механизъм, от който е детоксикацията на генотоксини в червата. Този механизъм е показан експериментално в животни с използване канцероген на дебелото черво на плъх 1,2-диметилхидразин и чрез определяне на крайни точки, които варират от туморогенеза до индуциране на увреждане на ДНК.

Освен това, когато пребиотици (намерени в храни като земни ябълки (гулия), цикория, кореноплодни зеленчуци, аспержи, хикама и праз) се поглъщат заедно с пробиотици, резултатът е намален товар от генотоксични агенти и увеличавано производство на защитни елементи като бутират – късоверижна мастна киселина, която предпазва от рак на дебелото черво.

Накрая, имайте предвид следните определения на Ванеса Уада, MS, RD, от Болничен Медицински Център Помона Вали:

„Съдържащите пробиотици храни са доста често срещани в Япония и Европа, но бавно пробиват и в САЩ. Има потенциал за тези микробни създания в превенцията на рака, но трябва да бъдат проведени по-нататъшни изследвания. Разбирането на използването на пробиотици като част от цяла храна спрямо изолирания продукт, получаване на по-задълбочени познания за механизма им в червата, и идентифицирането на конкретни щамове, които имат най-голям благотворен ефект при насърчаването на здравето ще бъдат области на бъдещи изследвания и интерес. Докато тези проучвания продължават да осигуряват положителни резултати, включването на пробиотици в диетата е безопасен, лесен и евтин начин да се предпазим от заболяване.“

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *