куркума-корен-на-прах

Напоследък куркумата е в светлината на прожекторите – и има основателна причина. Тази подправка е зачитана за здравните й предимства от векове, а науката днес подкрепя нейните полезни качества. Ново проучване показа, че куркумата може да  помага за намаляване на теглото, както и на възпалението.

Предишни изследвания са предполагали, че куркума и черен пипер е мощна комбинация, което до голяма степен се дължи на синергичните ефекти на черен пипер с куркума. Обикновено бионаличността на куркумата е доста ниска, но комбинирането на златната подправки с доза черен пипер отваря нови възможности. Докато куркумата и пиперът съдържат мощни фитонутриенти (съответно куркумин и пиперин), тези съединения са още по-впечатляващи, когато действат в унисон.

Проучване показва, че куркума и черен пипер помагат за загуба на тегло

Вдъхновяващо проучване, водено от учените от Университета Туфтс в Масачузетс и Университета Тохоку в Япония, показва, че куркумин и пиперин – биоактивни съединения, открити в куркума и черен пипер, могат да имат дълбок ефект върху усилията за отслабване.

За да проведат своя експеримент, изследователите са изследвали мишки, разделени на пет групи и хранени с високо съдържание на мазнини в продължение на 23 седмици. След тази начална фаза на угояване, групите мишки преминали към различните си диетични протоколи. Две кохорти не получили куркума и пипер, като една от тях продължила да консумира диетата с високо съдържание на мазнини, докато другата група била калорийно ограничена.

Останалите три групи също били поставени на диета с ограничени калории. На една група се давало само добавка куркумин,  на друга само добавката на пиперин, а на последната и двете биоактивни вещества.

В крайна сметка изследователите установили, че комбинацията от куркумин и пиперин прави чудеса, за да поддържа и увеличава загубата на мазнини. Но това не е всичко. Екипът също установил, че консумирането на тези две растителни съединения спомага за намаляване  наличието на възпалителни цитокини. Дори и в групата мишки, които все още се хранят с високо съдържание на мазнини, ползите от куркумин и пиперин все още могат да бъдат наблюдавани.

В заключението си научният екип пише:

Установихме, че допълването на HFD [диета с високо съдържание на мазнини] при мишки, подложени на 20% CR [калорийно ограничение] с комбинация от Cur + Pip [куркумин и пиперин], може да ускори загубата на телесните мазнини. Тази комбинация изглежда също така е ефективна намеса при потискане на възпаление. В обобщение, комбинацията от Cur и Pip изглежда има потенциала да подобри ефектите за предотвратяване на метаболитния синдром. И двете от тях са свързани с доброто здравословно състояние.

Подправки за подържане на здравето

Куркума е ценена като подправка в продължение на векове, но учените започват да виждат, че тази подправка има по-голяма цел отвъд рафта на килера. Всъщност, науката е показала, че куркумата може да се използва за спиране на рака. Миналата есен един шокиращ случай показва, че 67-годишна жена е излекувала рака си – с нищо повече от куркума. Нейните лекари публикуваха доклад в BMJ, в който се казва: „Фактът, че нашият пациент, който беше с напреднал стадий на болестта и е бил ефективно спасен, докато изключително е приемал куркумин, предполага потенциален антимиеломен ефект на куркумина“.

Когато се комбинира с черен пипер, ползите от куркумина стават още по-силни. Предишни изследвания също посочват тази комбинация като много силна в борбата с рака.

Тук може да намерите рецепти за смутита с куркума.

 

Автор:  Vicki Batts

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×