Повечето от нас са наясно с феноменалните ползи за здравето на чесъна като антивирусно средство и бустер на имунната система. Но знаете ли, че покълналият чесън може дори да предложи повече, особено по отношение на превенцията на рака?

За съжаление, не може да получим ползите от по-стария чесън, но затова пък може да се насладим на ползите от новия зелен чесън. Има дори някои погрешни схващания за покълналия чесън, които може да ни накарат до го изхвърлим като твърде стар за употреба или дори като лош за нас. Вярно е, че някои кореноплодни зеленчуци, като картофите, имат по-висока токсичност, когато остареят и покълнат. Изследователите са открили, че това не е вярно на покълналия чесън. Той е дори по-добър за вас, отколкото по-свежия, непокълнал.

Едно скорошно проучване, финансирано от Корейския институт за планиране и оценка на технологии, открило повече антиоксидантна активност в покълналия чесън, отколкото при по-младия, непокълнал чесън. Проучването установи, че собствената имунна система на чесъна се е подобрила след покълване чрез производството на phytoalexins; естествено срещащи се химикали, които правят растението на чесъна по-малко податливо на патогени. Те служат на растението да се предпазва от заболявания, а тези свойства може също да послужат и на нас. Богатото на сяра съединение, известно като алицин е също по-ясно изразено в покълнал чесън. Алицин ефективно предпазва от гъбички, бактерии, вируси и паразити. Ако чесънът се включи като част от здравословното хранене, то тези полезни фитохимикали ще е прехвърлят и върху вас.

Изследователят Д-р Йонг-Санг Ким описва как покълването променя метаболизма на чесъна. Петдневен, покълнал чесън има по-високо антиоксидантно съотношение в сравнение с по-младия. Той прави заключение, че това позволява на чесъна да увеличи своя антиоксидантен потенциал – специално по отношение на рака.

С избора на тази, по-рано пренебрегвана супер храна, вие ще се възпозвате и от противовъзпалителните му свойства, свойствата му за засилване на имунната система, както и подобряване на сърдечно-съдовите заболявания. В допълнение, покълналият чесън е доказан, че убива над 14 видове ракови клетки, включително тези, които отговарят на мозъка, на белия дроб, рак на гърдата и рак на панкреаса. Но това не е всичко. Със супер силата на фитохимикалите, покълналият чесън става двойно ефективен срещу инсулти, както и отстраняването на свободните радикали, отговорни за появата на ранно остаряване и възпаление, които причиняват остеоартритни заболявания.

Въпреки всичко трябва да сте предпазливи. Уверете се, че проверявате етикетите при закупуване на чесън. Внасяният чесън често се отглежда в човешки отпадъци. След това той е напръскван с токсични избелващи съединения в опит да се компенсира токсичния му произход. Тези вече компрометирани глави чесън обикновено не покълват. Като се има предвид как са били отглеждани, не би било много добре за вас да ги консумирате. Органичният, локално отглеждан чесън, покълва лесно и неговите оздравителни свойства след това се умножават.

Покълналият чесън е лесен за съхраняване, също като непокълналия – да сухо, хладно място. Ако искате да  ускорите процеса на покълване, обелете скилидка и забийте клечка за зъби в двете страни на чесъна. Поставете клечката с чесъна над малка чаша с вода, като долната част на чесъна е потопена. Уверете се, че поставяте чашата на слънчева светлина.

Автор: Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/dont-throw-sprouts-away-sprouted-garlic-great-cure-kills-14-types-cancer-cells/

Напиши коментар

Добави обява

×
×