Сърце-кардиограма

Въпреки че много хора мислят, че животът след инфаркт означава изправяне пред серия от здравни предизвикателства и свързани с това трудности, ново проучване от Американския колеж по кардиология (ACC) е установило, че това не е непременно вярно.
Консумацията на омега-3 мастните киселини, според техните констатации, помага за поддържането здравето на сърцето след сърдечна атака.

Ползите за защита на сърцето от омега-3 мастните киселини бяха представени наскоро на 64-ата Годишна научна сесия на АСС в Сан Диего. Там са били обсъдени възможностите, които имат тези мастни киселини за намаляване нивата на възпаление и борба с допълнителни проблеми в сърдечната функция, както и фактът, че според старши автор Реймънд У. Куонг, MD, M.P.H, потреблението на тези мастни киселини помага на сърцето „отвъд стандарта за грижа.“

Последиците от омега-3 мастните киселини са „доста голeми“, когато става въпрос за здравето на сърцето след инфаркт

Куонг, който е и директор на сърдечно-магнитен резонанс в Бригам и Женска болница в Бостън, казва, че констатациите, направени в това изследване са много впечатляващи за тези, които са имали сърдечни пристъпи. „Последиците от това проучване могат да бъдат доста големи“, казва той. В съобщение за пресата, съобщаващо проучването, АСС отбелязва, че около 720 000 американци получават инфаркти всяка година, които често оставят състоянието на сърцето им компрометирано.

В проучването, което включва оценка на 374 пациенти, възстановяващи се от инфаркт и получаващи стандартно лечение, хората са били помолени да вземат 4 грама омега-3 мастни киселини дневно (еквивалента на яденето на 230 г сьомга) или плацебо. Кръвта им се е анализирала в различни периоди, завършващо с шестмесечен период от първия настъпил инфаркт. Накрая сърцата им са били наблюдавани със сърдечен магнитен резонанс. Резултатите са показали ясно, че тези, които приемат омега-3 мастни киселини са по-склонни да изпитват по-добро здраве на сърцето след сърдечната им атака.

Например, в сравнение с тези, приемащи плацебо, пациентите, приемащи омега-3 мастни киселини са били с 39% по-малка вероятност да имат влошаване на сърдечната дейност. Освен това, намаляването на ST2, маркер за системно възпаление, се наблюдавал като подобрен сред тези, които са приемали здравословните мастни киселини. Маркерът е индикация за правилно функциониране на сърцето и тъканта.

„Омега-3 мастните киселини могат да имат противовъзпалителен ефект, а също и насърчават по-добро сърдечно изцеление“, казва Куонг. „Това е важно, защото други противовъзпалителни средства, включително стероиди и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), не са успели да направят разлика след инфаркт на миокарда.“ Също така се отбеляза, че това специално проучване се различава от предишните, които са се опитвали да посочат връзката между омега-3 мастни киселини и здравето на сърцето, с това, че това е първото, което използва количествено изобразяване на сърцето, за да се определи ролята между тези киселини и защитата на сърцето след инфаркт.

Обърнете се към омега-3 мастни киселини, а не НСПВС, за защита на сърцето

НСПВС (болкоуспокояващи като аспирин и ибупрофен), са отдавна внедрени в противоречия. Докато много медицински специалисти хвалят ползите, които те имат, особено за преживели инфаркт, те също са били установени, че идват с опустошителни последици за здравето.

Д-р Гунар Х. Гисласон, старши пребиваващ в Университетска болница Гентофт в Копенхаген, Дания, всъщност предупреждава срещу използването на НСПВС, като казва, че те представляват риск за здравето. „Доказателствата се натрупват, и изглежда, че пациентите, които вече са прекарали инфаркт са в още по-голям риск, отколкото си мислехме преди“, казва той.

В допълнение, информация, докладвана в списание Circulation, установява, че съществува връзка между употребата на НСПВС и висок риск от втори инфаркт.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини, включват сьомга, ленено семе и орехи. Според уебсайта World’s Healthiest Foods тези храни не само помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, но играят роля при повишаване на мозъчната функция и намаляване на риска от заболявания, свързани с възпаления.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lea Reynolds

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×