Мононатриев-глутамат-(MSG)

(NaturalNews) Повечето хора са виждали табели в китайски и други ресторанти, показващи, че храната им е “ без мононатриев глутамат“ или бележка в менюто, показваща на хората, че е възможно храната да е приготвена без мононатриев глутамат. Една от най-големите причини, потребителите да са наясно с тази изкуствена съставка, която е широко разпространена в хранително-вкусовата промишленост е, че е имало случаи на хора, които са имали тежки – а понякога дори фатални – алергични реакции към нея. След като няколко ужасни истории за вечерящи, навлезли в анафилактичен шок в средата на вечерята, достигнаха до медиите, обществеността като цяло стана много по-наясно, че мононатриевият глутамат (MSG) може да представлява потенциална заплаха. Това, обаче,  не е единствената опасност от мононатриев глутамат. Продължете да четете, за да разберете повече за ролята му в хранителното пристрастяване и защо хранителната промишленост продължава да го използва.

Мононатриев глутамат и ролята му в хранителното пристрастяване

Въпреки опасностите за потребителите от мононатриев глутамат, той все още се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Защо? Защото играе важна роля в пристрастяването и поддържането на потребителите, пристрастени към техните ниско хранителни и богати на калории продукти. Мононатриевият глутамат предизвиква отговор на глад в тези, които го консумират, но гладът е постоянен и не е задоволен, дори когато човек яде голямо количество храна. Това може да доведе до хронично преяждане, обикновено на продукти, които съдържат още повече мононатриев глутамат, започвайки наново порочния цикъл. Като се има предвид, че други изкуствени съставки, като високо фруктозен царевичен сироп, също са склонни да бъдат пристрастяващи, не е чудно, че двама от всеки трима възрастни в Америка сега се считат  с наднормено тегло или затлъстяване.

Други странични ефекти на мононатриев глутамат

Освен причиняване на пристрастяване към некачествени преработени храни – и дори възможността от навлизане в анафилактичен шок – има още причини, поради които мъдрите потребители трябва да избягват тази изкуствена добавка. Въпреки че все още е призната като „безопасна“ от FDA, тя може да предизвика неограничен брой нежелани признаци и симптоми, включително:

  • Кожни проблеми, като копривна треска, обриви и силен сърбеж
  • Храносмилателните проблеми, като гадене и повръщане
  • Неврологични проблеми, като главоболия и мигрени – както и по-сериозни проблеми, като гърчове
  • Мускулно-скелетни проблеми, като слабост и болки в челюстта
  • Сърдечно-съдови проблеми като бърз или слаб сърдечен ритъм.

С една дума, едва ли има телесна система, която не се влияе от консумацията на мононатриев глутамат!

От всичко това, трябва да е очевидно, че мононатриевият глутамат е просто лоша новина. Той може да доведе до фатални алергични реакции, да стимулира хранително пристрастяване, което може да бъде изключително трудно да се прекъсне и, ако се консумира, засяга цялото тяло. Най-добрият начин да се избегне всичко това е да се ядят цели храни и да се приготвят много храни у дома – и то от нулата – за да се избегне мононатриев глутамат и други нездравословни съставки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr.Sofiya

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×