Дали вашето семейство има история на диабет? Не се притеснявайте: любимото ви червено вино и тъмен шоколад ще ви спасят. Проучване, публикувано в Diabetologiareports, казва, че тези две храни са всъщност големи източници на антиоксиданти и могат да намалят риска от диабет тип 2.Антиоксидантите са молекули, които предотвратяват или забавят верижните увреждания на клетките, причинени от свободните радикали. Примери за антиоксиданти са витамин Е, бета-каротин и витамин С. За съжаление, телата ни не са в състояние да произвеждат тези витамини сами, така че трябва да допълним тези витамини чрез нашите диети. Известно е, че антиоксидантите понижават честотата на рака, особено сред хората, чието ежедневно хранене е на растителна основа (плодове, зеленчуци и др.). Освен рак, антиоксидантите също могат да забавят процеса на стареене на клетките, да предотвратят сърдечни заболявания и да намалят риска от инсулти. Нови данни от текущите проучвания показват, че всеки ден трябва да се ядат по пет порции плодове и зеленчуци.

Проучване, съвместно с Гай Фагеразци от Центъра за изследвания в областта на епидемиологията и здравето на населението (CESP) във Франция, показва, че пиенето на половин до една пълна чаша червено вино може да намали риска от диабет тип 2 при жените с 27 процента. 15-годишното проучване обхваща приблизително 64 000 жени на възраст между 40 и 65 години. Събраната информация от участниците включва индексите на телесна маса и тяхната медицинска история. Работата на Фагеразци предоставя изчерпателна позиция относно връзката между храната и диабет тип 2. Били са раздадени на участниците въпросници за 208 храни, който са използвани за оценка на тяхното антиоксидантно потребление. Резултатите от проучването показват, че жените, които консумират повече червено вино и тъмен шоколад, са с 27% по-нисък риск от диабет, без значение дали са имали хронично заболяване или не.

Други изследователи от цял свят се съгласяват с резултатите от проучването на Фагеразци, заявявайки, че резултатите му добавят доказателства за връзката между антиоксидантите и намаления риск от хронични заболявания. Фагеразци, обаче споменава, че ползите от тези антиоксиданти (червено вино и тъмен шоколад) могат да се спечелят само чрез консумиране на големи количества хранителни продукти – еквивалентни на няколко бутилки червено вино на ден. Трябва да се внимава, когато се консумира всякакъв вид храна, защото прекалено много калории могат да увредят тялото. Клиничните съветници предлагат ежедневно да консумират само малка част от тези хранителни продукти – достатъчно, за да извлекат същите ползи за здравето, без да ви излагат на риск.

Червеното вино съдържа ресвератрол, за който е известно, че забавя прогреса на деменцията. Тъмният шоколад, от друга страна, също е пълен с флавоноиди или растителни съединения, които имат същите ефекти като антиоксидантите. Има много храни, които имат антиоксиданти, а не само червено вино и тъмен шоколад. Потърсете елементи, които имат висок резултат за Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), който измерва съдържанието на антиоксиданти. Примерите са боб, стафиди, ечемик, броколи, домати и орехи. Чаят и кафето също имат сравнително количество антиоксиданти.

Бърз факт: Най-високият рейтинг на антиоксидантите принадлежи на „драконовата кръв“, червен сок от дървото Сroton lechleri, което има стойност на ORAC 2,897,110.

Вие сте това, което ядете, така че не забравяйте всекидневно да консумирате здравословна, органична храна. Приемането на капсулираните витамини може да не е достатъчно, за да ви помогне да остарявате добре и да бъдете здрави. За да научите повече за здравословния начин на живот, природните източници на витамини и минерали, както и различни рецепти за здравословно хранене продължавайте да посещавате БиоПоглед.

 

Автор: Rita Winters

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×