(NaturalNews)

Изкусително ароматен и с богат вкус, риганът е една от най-често използваните билки в света. Но отвъд богатата пикантност, която добавя към храната, риганът също е хранителна и лекарствена билка, считана от мнозина за един от перфектните антибиотици на природата. Всъщност, тази невероятна билка е пълна с толкова много антиоксиданти, витамини и други полезни съединения, че би било глупаво да не я консумираме редовно за добро здраве.

Много хора в общността на естественото здраве вече са наясно с маслото от риган, особено, когато е извлечено от диви сортове риган, това масло е доказано, че е мощен антибиотик, противогъбично, антипаразитно, антивирусно, антихистамин и инхибиращо-дрожди лекарство, различно от всякакви други, подготвени някога във фармацевтична лаборатория. И все пак това е само върхът на айсберга, когато става въпрос за ползите от ригана.

Риганът се нарежда близо до горната част на скалата ORAC

Член на семейството на ментата, риганът се нарежда близо до горната част на списъка, когато става въпрос за цялостно съдържание на антиоксиданти. Според PreventDisease.com, сушеният риган е на пето място в ORAC скалата (капацитет на абсорбция на кислородните радикали), която измерва антиоксидантната плътност на храни и билки. Всъщност риганът е по-високо в списъка от други, по-известни антиоксидантни храни като Акай Бери и смрадлика.

Сред многото антиоксидантни флавоноиди и полифеноли на ригана са тимол, пинен, лимонен, карвакрол, оцимен и кариофилен, които заедно дават привлекателния и приятен аромат на билката. Всяко от тези съединения е това, което прави ригана лекарствен, тъй като синергично възпират инфекции, спазми, стомашно разстройство и различни други състояния.

„Риганът съдържа най-малко четири съединения, които успокояват кашлица и 19 химикала с антибактериално действие, които могат да помогнат за намаляване на телесната миризма“, пише Керън Фостър за PreventDisease.com. „Съставките на ригана, които успокояват кашлицата могат също да помогнат за отпускане на мускулите в стомашно-чревния тракт, помагайки за храносмилането.“

Риганът може да помогне за предотвратяване на множество заболявания, включително метаболитен синдром и рак

Същите тези съединения могат също да помогнат за предотвратяване на окислително увреждане в клетките, като защитават ефективно организма срещу хронични заболявания. Например хората с високо кръвно налягане, висок холестерол и различни други маркери на метаболитен синдром или болест на сърцето, ще извлекат значителна полза от включването на повече риган в начина си на хранене.

Същото важи и за хора с  вредни натрупвания на дебелото черво, хронични възпаления, остеопороза, алергии, хронична умора и главоболие. Многобройни проучвания са идентифицирали ригана, като съдържащ активни съединения, атакуващи всяка от тези болести и повече, всичко това без вредни странични ефекти. Риганът също е много ефективна превантивна храна срещу рак.

Едно специално проучване от Университета на Обединените Арабски Емирства установило, че риганът атакува рак, чрез специфично задействане на апоптоза и спиране на клетъчния цикъл, което е друг начин да наречем самоубийство на раковите клетки. С други думи, приемът на риган може да помогне на тялото да се отърве от злокачествени ракови клетки, като същевременно защитава здравите клетки.

„Винаги, когато е възможно, избирайте пресен риган вместо сухата форма на билката, тъй като е по-добър на вкус“, допълва Фостър, отбелязвайки, че изсушеният риган е подходящ, стига да е органичен или необлъчен. „Също както при сушения риган, опитвайте се да купувате този, който е отглеждан по биологичен начин, тъй като ще бъдете сигурни, че не е бил облъчен.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×