зелено-броколи

Мощно противораково хранително вещество, намиращо се естествено в кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол може да помогне значително за подобряване здравните резултати на аутистични мъже и момчета. Изследване, публикувано в списание The Proceedings of the National Academy of Sciences разкрива, че антиоксидантното съединение сулфорафан е в състояние да обърне хода на много от най-честите симптоми, свързани с нарушения от аутистичния спектър (ASD).

Въпреки че Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) твърдят, че в момента няма лекарства на пазара, които да могат да облекчат или лекуват нарушения от аутистичния спектър (ASD), плацебо-контролирано, рандомизирано, двойно-сляпо пилотно проучване показва друго. Съдържащ се най-богато в броколи, сулфорафанът е доказан, че помага драстично за подобряване на социалните взаимодействия и вербална комуникация в диагностицирани мъже и момчета с ASD, както и за намаляване на хиперактивност, раздразнителност и други нарушения от аутистичния спектър.

Проведена върху 44 мъже на възраст между 13-27 г., проучването установило, че след 18 седмици консумация на екстракт от кълнове на броколи, богат на сулфорафан, повече от половината от мъжете виждат значителни подобрения в здравето. Поведенческите аномалии също намаляват значително в резултат на лечението, както и липидната пероксидация и невровъзпаление. Същите тези мъже виждат също подобрения в антиоксидантния капацитет, синтезата на глутатион, митохондриалната функция и окислително фосфорилиране.

„Сулфорафанът, който показва незначителна токсичност, е избран, защото регулира гените, които защитават аеробните клетки от оксидативен стрес, възпаление и увреждане на ДНК, всички от които са известни и евентуално механични характеристики на ASD,“ пишат авторите.

Сулфорафанът в кълновете от броколи регулира клетъчното здраве, производството на енергия и детоксикацията

В зависимост от индивидуалното им тегло, на мъжете и момчетата е било възложено да вземат или 232 мг (за тези, които тежат по-малко от 45 кг), 464 мг (45 до 90 кг), или 696 мг (повече от 90 кг) богат на сулфорафан екстракт от  броколи дневно. Това количество е трудно да се получи от яденето на цели кълнове броколи, но много производители на добавки предлагат капсули, съдържащи концентрирани нива екстракт в този диапазон, или дори по-високи.

Това са добри новини за родители, които се опитват да помогнат на децата си, страдащи от аутизъм да постиганат по-добро качество на живот по естествен път. Сулфорафанът е антиоксидантно хранително вещество, без странични ефекти, което означава, че може единствено да помогне на засегнатите от ASD деца. По същия начин, целите кълнове броколи са „суперхрана“, а не лекарство, така че родителите не трябва да се притесняват, че ще навреди на децата им по никакъв начин.

Като допълнителна полза, сулфорафанът може също да помогне за облекчаване на редица други генетични заболявания чрез активиране на „стрес протеомена“ на организма. Стрес протеома е отговорен за регулиране на процеси като синтез на глутатион, митохондриална функция (клетъчно здраве) и неврологични възпаления.

„Сулфорафанът е едно от най-широко проучваните и обещаващи естествени вещества, които съществуват“, пише Сейър Джи за GreenMedInfo.

Когато пациентите с ASD спират приема на сулфорафан, техните симптоми се завръщат

За да работи сулфорафанът, обаче, пациентите с нарушения от аутистичния спектър (ASD) трябва да продължават да го приемат. В 22-седмичната преоценка, която се е провела един месец след като участниците в проучването са прекратили приема на екстракт от кълнове на броколи, повечето (но не всички) от техните подобрения са намаляли или изчезнали. Изследователите казват, че тази промяна единствено засилва техните констатации, че сулфорафанът е пряко отговорен за положителните подобрения, наблюдавани по време на изследването.

„Когато разбихме кода, който разкрива, кой е получавал сулфорафан и кой плацебо, резултатите не бяха изненадващи за нас, тъй като подобренията бяха толкова забележими,“ заяви д-р Андрю Зимерман, MD, един от авторите на проучването и лекар в болницата за деца MassGeneral (MGHfC).

„Забелязаните подобрения по Социалната скала за реакция (SRS) бяха особено забележителни и ми бе казано, че това е първият път, когато е видяно някакво статистически значимо подобрение на SRS, за проучване на лекарства в разстройството от аутистичния спектър“, добави той, отбелязвайки, че консенсусът между изследователския екип е бил, че сулфорафанът вероятно активира пътечка Nrf2, намаляваща възпалението в мозъка и насърчаваща повишена антиоксидантна защита.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *