Зимата е време,  което много хора използват за каране на ски, празнуват празниците и си седят на топло вкъщи, когато навън е студено. Въпреки това, за много хора най-късите и студени дни, дългите часове на тъмнината, може да означава, че телата им са по-уязвими към инфекции и болести, отколкото през останалото време на годината. Един чудесен начин да се предотврати този проблем е редовно пиене на чаша горещо мляко с куркума, добре ароматизирано с някои от най-обичаните подправки за сезона.

Защо куркума?

Въпреки че отдавна се използва в древната Аюрведа за много цели, съвременната наука едва започва да открива невероятните ползи за здравето, които куркумата може да донесе със себе си. Тя има естествени антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, а също така е богата на много витамини и минерали, от които хората лесно могат да изпитат недостиг, заради съвременната диета. Всичко това може да означава, че куркумата може да извърви дълъг път, за да гарантира, че тялото е по-способно да се пребори с патогени и да го остави в добро здраве като цяло.

Спецификата

Освен, че помага за поддържане на общото здравословно състояние, има и специфични неща, които куркумата може да направи, за да се запази тялото здраво. На първо място, тя стимулира имунната система, собствените, естествени защитни сили на организма, срещу нахлуващите патогени, които могат да доведат до заболяване. Тя има способността да предотврати формиране на ракови клетки  и дори може да помогне за лечение на рак. Куркумата подобрява кръвообращението на сърцето и мозъка, подкрепя сърдечното здраве и намалява шансовете за развитие на хронични заболявания, като сърдечно заболяване или деменция. На последно място, тя може да стимулира здравословната функцията на черния дроб. Той е важен орган и е добре да може да върши работата си, а именно премахване на вредни токсини от организма, които в крайна сметка може да доведат до заболяване.

А ето и рецепта за горещо мляко с куркума.

Рецепта за мляко с куркума:

Съставки:

  • 1 чаена чаша мляко (бадемово, соево или кокосово мляко)
  • ½ ч.л. куркума
  • мед на вкус
  • ¼ ч.л. кардамон
  • ¼ ч.л. джинджифил
  • ¼ ч.л. ванилия
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • ¼ ч.л. карамфил
  • ¼ ч.л. бахар

Затоплете млякото, като внимавате да не заври. След това бавно се добавя куркумата и леко се разбърква, докато се разтвори. Добавете меда и подправките. Насладете се докато е още топло. Количеството мед и индивидуални подправки могат да бъдат модифицирани, за да отговарят на вашите вкусове.

Тази напитка отнеме само няколко минути, за да се прави и наистина е вкусна. Освен вкуса, обаче, тази напитка може да ви помогне да сте здрави през цялата година и най-вече през зимата, когато тялото ви е най-уязвимо.

 

Автор: Mayimina

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×