рибено-масло-DHA-капсули

Напоследък добавките рибено масло са популярни по някаква причина. Те са пълни с омега-3 мастни киселини, които са от решаващо значение за цялостното ви здраве.

Според едно проучване, освен повишаване  здравето на мозъка, ежедневното приемане на рибено масло с docosahexaenoic acid (DHA), може да „подкрепи здравословен имунен отговор при хора на средна възраст“.

Как е проведено изследването?

AlaskOmega, компания, собственост на Organic Technologies, е сътрудничила с изследователи от университета в Източна Каролина, университета в Колорадо, Денвър, университета в Северна Каролина в САЩ и университета в Стърлинг във Великобритания. Изследването е публикувано в „The Journal of Nutritional Biochemistry“.

Екипът от изследователи оглавява ново пилотно проучване върху хора, включващо 12-седмична добавка на концентрат от рибено масло с високо съдържание на DHA от AlaskOmega. Добавките са свързани с подобрения в В-клетъчните отговори.

В-клетките са вид бели кръвни клетки, които задействат производството на антитела. Тези клетки също са от решаващо значение за секрецията на цитокини и антигенното представяне на Т-клетките. Изводите от проучването показват, че DHA може да помогне да се увеличат „някои аспекти на имунната функция“.

Д-р Рa Шайх, водещ изследовател на изследването, казва, че въз основа на проучвания върху животни, омега-3 може да подобри последователно и значително различните аспекти на имунитета, като възпалението. Шайх, който в момента е и доцент по хранене в Университета в Северна Каролина в Chapel Hill, добави, че досега не е известно много за активирането на В-клетките при хора.

Освен това омега-3 и свързаните с него механизми трябва да бъдат ясно разбрани. Той добавя, че изследователите са доволни от наблюдението на имунните свойства на богатото на DHA рибено масло върху човешките В-клетки.

В изследването 34 на брой затлъстели мъже и жени са разпределени на случаен принцип, за да получават еднократно капсули веднъж дневно от зехтин (контролна група), концентрат от рибено масло или концентрат от високо съдържание на DHA рибено масло в продължение на 12 седмици.

Резултатите от проучването показват, че в сравнение с изходните стойности, участниците, на които е даден концентрат от рибено масло, са имали намаление на процента на циркулиращите плазмени В-клетки. Междувременно другите добавки не повлияли на на В-клетката. Изследователите също не откриват други различия между групите след интервенцията.

Допълнително проучване на някои компоненти на имунната система показва, че концентрацията на DHA-рибено масло спомага за стимулирането на провъзпалителни молекули като тумор некрозисфафа-алфа (TNF-алфа) и противовъзпалителния цитокин интерлевкин-10. Изследователите пишат, че резултатите от пилотното проучване показват, че активността на В-клетките може да бъде чувствителна към n-3 LC-PUFA интервенция. Те също така отбелязват, че резултатите изискват „по-задълбочени експерименти с по-голяма кохорта“.

Стив Дилингъм, глобален директор на „Алекс Омега Ингредиенти“ за биологични технологии, главен спонсор на проучването, смята, че резултатите от проучването са окуражаващи. Дилингъм заключава, че благодарение на резултатите от проучването вече има доказателство, че добавката с богат на DHA концентрат от рибено масло може да помогне за стимулиране на имунната система.

Другите предимства на рибеното масло

Ето още едно доказателство, че рибеното масло е добро за вашето здраве:

То може да стимулира здравето на сърцето – добавянето на рибено масло може да намали рисковете, свързани със сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и нива на холестерол.
То може да помогне за справяне с определени психични разстройства – доставянето на рибено масло може да помогне за подобряване на симптомите на някои психични нарушения, като биполярно разстройство и шизофрения.
Може да помогне за намаляване на възпалението и симптомите на възпалителни заболявания – тъй като рибеното масло има мощни противовъзпалителни ефекти, то може да помогне за намаляване на симптомите на възпалителни заболявания, като например ревматоиден артрит.
Може да подобри здравето на кожата – рибеното масло може да помогне за „ремонта“ на кожата, повредена от твърде много излагане на слънце или старост. Добавянето на рибено масло може да помогне за поддържането на здрава кожа и облекчаване на симптомите от състояния като дерматит и псориазис.

Прочетете как рибеното масло намалява риска от рак на гърдата тук.

 

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×