(NaturalNews)

Според ново проучване, проведено от изследователи от Университета Тъфтс в Медфорд, щата Масачузетс, достатъчния прием на магнезий може да помогне за предотвратяване  появата на диабет, особено при тези, които проявяват прекурсорни симптоми.

Магнезият е един от най-пренебрегваните минерали, тъй като неговата многофункционалност отговаря на различни нужди на организма и е от съществено значение за доброто здраве. Той е отговорен за над 300 различни химични реакции, включително запазване на енергийните нива, подпомагане на релаксацията, храносмилането на протеини, въглехидрати и мазнини, и осигурява оптимално здраве на сърцето.

Ново изследване водено от Адела Хърби, Ph.D., установява, че здравите хора с най-висок прием на магнезий са с 37 процента по-малка вероятност да развият висока кръвна захар или излишък от инсулин в кръвта, предшественик на диабет.

Пациентите с ранни признаци на диабет са се възползвали значително от адекватна консумация на магнезий. Тези, които са консумирали най-много магнезий са били с 32 процента по-малка вероятност да развият диабет в сравнение с останалите, които са включили много малко от минерала в хранителния си режим.

Консумацията на много цели зърна, риба, зеленчуци, черен шоколад, ядки и семена може да помогне за понижаване на риска от развитие на диабет

Публикувано в списание Грижа за Диабета, проучването е било част от Изследване за Сърцето Фрамингам, проект, стартиран през 1948 г., насочен към разбиране на обстоятелствата, свързани със сърдечно-съдовите заболявания, водеща причина за смърт и сериозно заболяване в САЩ.

Повече от 5000 мъже и жени на възраст между 30 и 62, от град Фрамингам, Масачузетс са били наети да участват в първия кръг на обширни физически прегледи и интервюта за начина на живот. През 1971 г. проучването обхваща второ поколение на пълнолетните деца на оригиналните доброволци и техните съпрузи да участват в подобни изследвания.

Новите поколения са били включени в проекта през 1994 г., 2002 г. и 2003 г., предоставяйки обширни данни, които са резултат на внимателно наблюдение. Високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта, тютюнопушене, затлъстяване, диабет и липса на физическа активност са били идентифицирани като основни рискови фактори за лошо здраве на сърцето.

Резултатите от последното изследване са били достигнати след като учените изследват повече от 2500 доброволци на средна възраст от 54 г., в кохортата Изследване за Сърцето Фрамингам на Потомството в продължение на седем години.

Дори при отчитане на ползите за здравето от фибри, които често се срещат в богати на магнезий храни, отговарят същите резултати. Оказва се, че магнезият е основно отговорен за предотвратяване на диабет при тези, които са изложени на висок риск от заболяването.

„Само половината от американците получават препоръчителната дневна доза магнезий в диетата си, която е 400-420 милиграма за възрастни мъже и 310-320 милиграма за възрастни жени“.

Съвременната наука продължава да отключва скритите ползи на магнезия, един от шестте основни макро минерали, които съставят 99% от съдържанието на минерали в организма, според Ancient-Minerals.com.

Чрез активиране на храносмилането, магнезият позволява на организма да произвежда енергия.

„Магнезият е необходим за организма да произвежда и съхранява енергия. Без магнезий няма енергия, няма движение, няма живот. Толкова е просто“, казва д-р Каролин Дед, натурапат, който се специализира във важността на магнезия.

Този ключов минерал поддържа не само правилното функциониране на органите, но притежава и терапевтична стойност, като може да се използва за лечение на главоболие, хронична болка, астма и нарушения на съня. Недостатъците на магнезий са свързани също с дълбока депресия, тъй като минералът е от жизненоважно значение за осигуряване на адекватно производство на серотонин.

Искате здрави кости? Яжте повече магнезий.

Ново изследване показва, че магнезият е най-важният минерал, ако искате да имате здрави кости. Диетолозите препоръчват магнезий вместо калций за поддържане на здравина, обем и развитие на костите. Всъщност, прекалено много калций, в комбинация с ниски нива на магнезий, може да доведе до мускулни спазми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *