стевия-растение

Стевия (Stevia rebaudiana) е растение, което е ендемично към планинските райони на Парагвай в Южна Америка. То е популярно като естествен подсладител, благодарение на листата му, които съдържат сладки гликозиди. Сега растението се разраства в много части на Южна Америка и Азия, а в хранително-вкусовата промишленост се използва като подсладител и подобрител на вкуса. Проучванията отбелязват, че химическото съединение, получено от стевия, е една от най-мощните алтернативи на захарта, особено за хората с диабет.Подсладителният компонент на стевия се намира в листата му, които съдържат приятен сладък и освежаващ вкус. „Жилките“ на листа понякога могат да оставят горчив послевкус, затова те се използват в различни методи за приготвяне на храна. Първоначално листата са се консумирали директно или са били опаковани в чаени чанти. Въпреки това, с повишеното търсене на продукта, листата се обработват като добавка или усилвател на вкуса, в чай, салата, плодове и кафе.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза благоприятните ефекти на стевия. Някои от наблюдаваните ефекти включват регулиране на кръвното налягане, намаляване на кухините и увеличаване на производството на инсулин за панкреаса. Стевията също така може да действа като бактерициден и антисептичен агент.

Листата на стевия са основният източник на стевиол гликозиди, стевиозид и ребаудиозид, които са неговата основна подслаждаща съставка. Въпреки че те са 300 пъти по-сладки от захарната маса, те не показват никакъв ефект с кръвната захар, което ги прави възможна алтернатива на неприродните подсладители. Освен това, стевия е богата на антиоксиданти поради наличието на флавоноиди и феноли.

Стевия е ефективна и при лечение на кожни проблеми като дерматит, екзема, бръчки, кожни петна, акне, белези, обриви и сърбеж.

Другите предимства на стевия включват

  • Тя може да понижи кръвното налягане. Изследванията сочат, че стевиозидът, един от подслаждащите съставки, може да понижи кръвното налягане, когато е неестествено висок.
  • Може да помогне за борба с диабета. Установено е, че стабилизира функциите на инсулина и помага за понижаване нивата на кръвната захар.

Отглеждане на стевия

За да се увеличат максимално ползите от отглеждането на растението стевия, температурата на района, в който ще бъде засадена, трябва да е над 20 градуса и да има от 12 до 16 часа слънчева светлина на ден. По този начин нивата на стевиозид в растенията може да се увеличат. Това е полувлажно тропическо растение, което означава, че за максимален растеж на листа се предпочита климат, в който има дълги пролетни и летни дни.

Растението расте в „добре изцедена“ плодородна глинеста почва, която е богата на хранителни вещества. За да постигнете оптимални резултати, поддържайте нивото на киселинност на почвата неутрално и гарантирайте, че растението има последователно захранване с влага, тъй като растението не може да расте в условията на суша. Най-добре е да се напоява в интервал от три до пет дни.

Листата на стевия могат да се събират три месеца след засаждането, в зависимост от сезона. Най-доброто време за прибиране на реколтата е, когато растенията са с височина от 50 до 70 сантиметра, и точно преди дните да станат по-кратки, тъй като това ще предизвика цъфтеж. При прибиране на реколтата върховете на стъблата могат да бъдат отрязани, тъй като те съдържат същото количество стевиозид като листата.

 

Автор: Ralph Flores

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×