Боровинки-в-ръка

Една от най-нещастните реалности на остаряването е, че с течение на времето, когнитивната острота има тенденция да избледнява в резултат на оксидативен стрес и възпаление, два от най-важните фактори, свързани с ранно стареене и хронични заболявания. Но ново изследване от Флорида е открило, че процесът на стареене може да се забави значително чрез висок прием на антиоксиданти, особено тези, открити естествено в боровинките.

Известни като полифеноли, тези антиоксиданти притежават уникалната способност да защитават, както и да повишават ефективността на мозъчните неврони, което от своя страна помага за насърчаване на ясно и критично мислене. Тези съединения помагат също за производството на нови стволови клетки в мозъка, които се използват от организма за насърчаване на изцеление и подмладяване на цялата нервна система.

Тези и други ползи са били наблюдавани по време на проучване с хора, проведено наскоро в Университета на Южна Флорида (USF). Две групи, съставени от 105 здрави възрастни, на възраст от 65 до 85 г. са били назначени да приемат или добавка, съдържаща екстракти от боровинка и зелен чай в комбинация с витамин D3 и амино киселини, или плацебо в продължение на два месеца. Никой от участниците не е имал предшестващи нарушения на паметта от какъвто и да е вид.

Целта на двумесечното проучване е била да се види дали групата, приемаща добавката с екстракти от плодове и растения, наречена NT-020, успява да се  наложи по-добре в сравнение с групата с плацебо по отношение на подобряване на когнитивния капацитет и производителност. Също така двете групи са били оценени, за да се види дали добавката под въпрос може да помогне за подобряване скоростта на мислене и учене, без да споменаваме забавянето на цялостния процес на стареене.

Това което е открито е, че полифенолите играят важна роля в поддържането на мозъка здрав и това се показва само след 60 дни на терапевтичните добавки. Не само, че тези участници, които са примали добавката NT-020, се представят по-добре в паметта и когнитивните тестове от тези в плацебо групата, но също са били в състояние да мислят и обработват информацията по-бързо от останалите.

„След два месеца резултатите от тестовете показаха прилични подобрения в два критерия за скоростта на когнитивна обработка за тези, които приемат NT-020, в сравнение с тези, приемащи плацебо,“ казва Брент Смол, Ph.D., от Училището за Изследване на Стареенето на USF. „Скоростта на обработка е най-често засегната в началото на хода на когнитивното стареене. Успешното изпълнение на задачи за обработка често е в основата на по-сложни когнитивни резултати, като памет и вербална способност.“

Полифенолите повишават нивата на мозъка, предпазват от деменция

Предишно изследване, публикувано в Списанието на Болестта на Алцхаймер е установило, че в допълнение към повишаване нивата на мозъка, естествените полифеноли помагат за блокиране  образуването на бета-амилоидни плаки в мозъка. Тези токсични плаки се смятат, че са пряко свързани с образуването на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Същото това изследване заключава, че много уникални полифеноли –  включват галова киселина, катехин, епикатехин и различни техни метаболити – открити в боровинки, грозде и други храни, се доставят директно на мозъка при консумация. Веднъж попаднали там, тези хранителни вещества се разграждат и използват за поправка на мозъчните клетки и оптимизиране на невроналната функция, наред с други неща.

„Базата за използване на богати на полифеноли хранителни добавки за регулатор на когнитивен упадък е увеличението на оксидативния стрес и възпалението, свързани със застаряването“, добавя Паула К. Бикфорд, водещ изследовател и съавтор на изследването от Катедрата по Неврохирургия и Възстановяване на Мозъка в Здравния Медицинския Колеж Морсани на USF.

„Невитаминните полифеноли са най-изобилните модулатори на оксидативния стрес и възпаление в нашата диета. NT-020 е 95 процента полифеноли.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×