Нови изследвания продължават да величаят критичния характер на омега-3 мастните киселини DHA и EPA в запазването и поддържането на оптимално метаболитно и мозъчно здраве. В миналото учените са идентифицирали и ясно показват, че яденето на риба или приемането на добавки с рибено масло с високо качество може да помогне за понижаване на риска от внезапна смърт от инфаркт с една трета, тъй като намалява нивата на системното възпаление, катализаторът на много видове рак и основна причина за напреднала смъртност. Много хора, практически нямат никакъв прием на омега-3 мазнини, което води до опасен дисбаланс с омега-6 мазнини и каскада от потенциално смъртоносни хронични заболявания.

Мозъкът е защитен от основна защитна мрежа, известна като кръвно-мозъчна бариера, която помага за филтриране на потенциално вредни вещества и химикали, които могат да нарушат деликатния баланс на химически невротрансмитери и електрически импулси, необходими за насърчаване на ученето, запазването на паметта и координиране на движението по цялото тяло. Учени от Каролинския Институт в Швеция са публикували резултатите от своята работа в Списанието по вътрешна медицина, която показва как критичните омега-3 мазнини преминават през кръвно-мозъчната бариера, където се използват за изграждане на невронни клетъчни мембрани, които улесняват правилния приток на кислород и насищане с хранителни вещества, за поддържане на оптимално здраве на мозъка, за което мнозина вярват, че помага за преодоляване на деменция и болестта на Алцхаймер.

Омега-3 мастните киселини преминават през кръвно-мозъчната бариера и намаляват нивата на системно възпаление, за борба с хронично заболяване

Учените знаят, че хората страдащи от болестта на Алцхаймер имат изключително ниски концентрации на дълговерижни омега-3 мазнини DHA. В една кохорта от 33 доброволци, екипът демонстрира, че приемът на добавки с омега-3 за шест месеца дава значително подобрение в нивата на DHA в двойно-сляпо, сравнително проучване. Медицински Новини Днес съобщава, „В края на проучването, групата с омега-3 имаше по-високи нива на DHA и ЕРА (ейкозапентанолова киселина, която е друга омега-3) ​​в цереброспиналната течност и кръв, а плацебо групата не показва никаква промяна.“ Най-важното е, че изследователите са открили, че хората от групата, приемащи добавките, са имали много по-ниски нива на възпалителен маркер в тяхната цереброспинална течност.

Независимо проучване, публикувано в списание Неврология, е установило, че добавки с рибено масло запазват и дори могат да увеличат обема на мозъка със стареенето. Намаляване на мозъчната маса е отличителен белег за предстоящи форми на деменция, по-специално болестта на Алцхаймер. Всяка стратегия, която помага за запазването на обема на мозъка е от решаващо значение за поддържане на оптималното му здраве и учените в това проучване са установили, че допълването с рибено масло се равнява на запазване здравето на мозъка с до две години. Подкрепящи научни изследвания също показват, че допълването с пълния спектър от витамини B може да помогне да се запази критичния обем на мозъка.

Авторите на проучването заключават, че резултатът от изследването „добавя към нарастващата литература, която предполага, че по-високите нива на омега-3 в тъканта, които могат да бъдат постигнати чрез промени в диетата, могат да имат обещание за забавяне на когнитивно стареене и/или деменция.“ Изследващите учени са произвели обеми от солидни доказателства, показващи важността на омега-3 мазнините за подкрепа на човешкото здраве. Хората, които държат на здравето си ще ядат мазни риби по няколко пъти на седмица или ще допълват дневно (1,200 до 2,400 мг комбинирани EPA/DHA) с пречистена капсула рибено масло, за да подкрепят сърцето, мозъка и метаболитните процеси.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×