яйца-жълтък-белтък

Според едно скорошно проучване, индивидите, които ядат най-малко 18 грама протеин от цели яйца, в сравнение с тези, които ядат само белтъците, след тренировка, натрупват протеин в мускулите си по различен начин. Процесът, наречен „синтез на протеини“, се осъществява по време на периода след тренировка. Реакцията на изграждане на мускулите след тренировка при тези, които консумират цели яйца, е 40% по-голяма от тези, които просто консумирали същото количество протеини само от белтъци.

Това откритие предполага, че вместо да изхвърлят жълтъците, хората, които желаят да изградят мускули, трябва да консумират цели яйца, „за да увеличат максимално приема на протеини от яйца“. Николас Бърт, професор по кинезиология и обществено здраве на университета в Илинойс, ръководи изследването.

Бърт обяснява, че яйчните жълтъци имат протеини, други ключови хранителни вещества и други хранителни компоненти, които липсват в яйчения белтък. Жълтъците дори съдържат нещо, което повишава способността на организма да използва този протеин в мускулите.

Проучването предполага, че яденето на протеин „в най-естествената хранителна матрица“ често е по-полезно за мускулите, вместо да се консумират протеини от изолирани протеинови източници. Наблюдавани били 10 млади мъже, които извършили един и същ набор от упражнения. След това консумирали или цели яйца, или белтъци с 18 грама протеин.

Учените дали на участниците инфузии на две важни аминокиселини, белязани със стабилен изотоп левцин и фенилаланин. Аминокиселините позволяват на учените да поддържат и наблюдават нивата на аминокиселините в кръвта и мускулите на участниците. Екипът взел повторни проби от кръв и мускулна биопсия, за да прецени как аминокиселините, получени от яйцата, се появяват в кръвта и протеиновия синтез в мускулите преди и след тренировката и храненето.

Учените потвърдили, че ако участниците консумират цялото яйце или белтъците, в кръвта им се открива същото количество аминокиселини. За изследването най-малко 60 до 70 процента от аминокиселините са открити в кръвта и те спомагат за изграждането на нов мускулен протеин.

Това означава, че източникът на протеина, било то цели яйца или само яйчен белтък, няма значение. „Количеството на хранителните аминокиселини в кръвта след хранене обикновено ни дава индикация за това колко е силен хранителният източник за реакцията на изграждане на мускулите“.

Но когато изследователите директно измерили протеиновия синтез в мускулите, резултатите очертали различна картина. Бърт обяснява, че след като участниците изяли целите яйца веднага след тренировката, имали по-голям синтез на протеини в сравнение с яденето само на белтъците.

Бърт заключава, че съвременното общество поставя голямо значение върху храненето с протеини, а резултатите от проучването разкриват, че се нуждаем от повече протеини в нашата диета, отколкото според нас е било необходимо за поддържане на цялостното здраве. Той заключава, че с увеличаването на глобалното население ние трябва да работим заедно, за да разработим „рентабилни и устойчиви стратегии за подобряване  използването на протеини в храната“.

Благодарение на това проучване, екипът на Бърт е в състояние да потвърди, че яденето на яйчен протеин в естествената му матрица предлага повече ползи в сравнение с консумирането само на белтъци.

Други суперхрани, които можете да ядете, за да изградите мускули

Ако искате да ядете други видове храна, които могат да ви помогнат да изградите мускули, разгледайте списъка със суперхрани по-долу:

  • Рибеното маслорибеното масло спомага за намаляване на възпалението на ставите и кожата, намалява телесните мазнини и повишава нивата на тестостерон.
  • Дива сьомга – един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, тя също ви дава 20 грама протеин на 100 грама порция.
  • Плодове – пълни със силни антиоксиданти, които предотвратяват ракови, сърдечни и очни болести. Можете да комбинирате боровинки, малини, къпини или боровинки с малко овесени ядки.
  • Киноа – южноамериканският „цар на зърната“, съдържа повече фибри и протеини, отколкото ориз или овес. Също така не съдържа глутен.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×