Пропилпарабенът е естерна форма на химическия консервант. Токсичният химикал се появява като бял кристален прах и обикновено се използва в козметичната, фармацевтичната и хранителната промишленост. Пропилпарабенът се произвежда синтетично за използване в козметични продукти като шампоани, лосиони и овлажнители, кремове за бръснене и продукти за придобиване на тен. Химикалът е високоефективен консервант, който обикновено се използва в много козметични продукти на водна основа, съгласно статия публикувана в World of Chemicalswebsite. Използването на пропилпарабен също се предлага като икономически ефективен метод за защита на различни продукти срещу микроорганизми за по-дълги периоди от време.

Вредни ефекти, които могат да бъдат причинени от пропилпарабен

Пропилпарабенът е считан за ендокринен разрушител, се отбелязва в статия на Live Strong. Известно е, че токсичният химикал оказва отрицателно влияние върху основните функции на ендокринната система, особено при жлезистата дейност и производството на хормони. Съгласно статията вредният консервант се свързва и с появата на разстройства в развитието и ученето сред бебетата и децата. Поглъщането на опасното съединение може да доведе до депресия на централната нервна система. Пропилпарабенът е свързан с дисфункция на имунната система и репродуктивни нарушения и при по-млади пациенти.

Пропилпарабенът също така има псевдо-естрогенни ефекти, което от своя страна повишава риска от развитие на определени видове рак. Проучване от 2004 г. разкрива, че вредните химикали, действащи като естроген увеличават риска от естроген-положителен рак на гърдата. Изследователите са изследвали 20 различни проби от човешки тумори на гърдата и са открили следи от пропилпарабен във всяка проба. Резултатите показват, че химикалът може да проникне от кожата и в подлежащата тъкан, заявяват експертите.

Вредната козметична съставка също е в ущърб и на мъжкото репродуктивно здраве. Предишни проучвания показват, че абсорбцията на пропилпарабен, произтичаща от използването на търговски продукти, може да доведе до по-нисък брой на сперматозоидите и нивата на тестостерон при мъжете. Също така, минали проучвания показват, че токсичното съединение притежава силна спермицидна активност, която ефективно убива сперматозоидите.

Статия, публикувана на уеб сайта на AZ Central, добавя, че инхалацията на пропилпарабен може да въздейства както на лигавиците, така и на горните дихателни пътища. Отбелязва се, че симптомите на излагане на химикала включват кашлица и кихане. Доказано е, че пропилпарабен инхалацията предизвиква появата на алергични реакции като сърбеж и бронхоспазъм.

Допълнително се обсъжда, че козметичният консервант може да повлияе и на здравето на очите. Според статията замърсяването с пропилпарабен може да доведе до болезнено усещане, мигане и разкъсване. Освен това отделна статия, публикувана в уебсайта Food Sweeteners, показва, че поглъщането на пропилпарабен е свързано с появата на различни стомашно-чревни състояния, като дразнене в гърлото, гадене и повръщане, както и разстроен стомах, чревни спазми и диария.

Системи на тялото, които могат да бъдат увредени от пропилпарабен

Пропилпарабенът е известен с това, че е свързан с дисфункция на ендокринната система. Също така, вредната козметична съставка оказва негативно влияние както върху мъжкото, така и върху женското репродуктивно здраве. Показано е също така, че токсичният консервант влияе върху централната нервна система, дихателните пътища и храносмилателния профил. Излагането на пропилпарабен е свързано и с неблагоприятни състояния на кожата и очите.

Резюме

Пропилпарабенът причинява ендокринна дисфункция и различни неврологични състояния.
Пропилпарабенът предизвиква рак на гърдата при жените и проблеми с плодовитостта при мъжете.
Пропилпарабенът повишава вероятността от инфекции на дихателните пътища и храносмилателни нарушения.
Установено е, че пропилпарабен увеличава риска от очни и кожни заболявания.
Пропилпарабен оказва негативно влияние както върху ендокринната, така и върху централната нервна система.
Пропилпарабенът засяга дихателните пътища, храносмилателната система, очите и кожата.
Пропилпарабенът е в ущърб на репродуктивното здраве на мъжете и жените.

 

Автор: 

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×