Нови изследвания показват, че червеното вино и какаото, от което се прави шоколад, могат да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2.
Изследването, което е проведено в Обединеното Кралство, включва 2000 жени и растителни съединения, наречени флавоноиди, които се съдържат в някои плодове и горски плодове, както и в червено вино и шоколад. Изследователите установяват, че флавоноидите „предпазват от болестта глюкозен метаболизъм“. Съобщава Financial Times. Продължавайки вестника те казват:

Вероятно е изследванията да бъдат конфискувани от захарната индустрия, която [наскоро] замахна срещу  „демонизирането ѝ“ от влиятелни групи.

Изследователи от Университета на Източна Англия провеждат проучването и публикуват своите резултати в Списанието за храненето. Това беше едно от най-големите научни изследвания, провеждано до този момент, за ефектите на флавоноидите върху диабет тип 2.

Според цифрите от 2011 г. от Центровете за Контрол на заболяванията, диабет тип 2 засяга 8,3% от населението на САЩ, или около 25,8 милиона души; Financial Times съобщава, че около 2 милиона британци са засегнати от болестта.

При провеждане на изследването си, учените от Източна Англия събират и анализират кръвни проби и наблюдават консумацията на храна на 2000 доброволци.

‘Вълнуваща находка’

„Открихме, че тези, които консумират много антоцианини и флавони [тип флавоноиди] имат по-ниска инсулинова резистентност,“ казва професор Аедин Касиди, лидерът на научните изследвания. „Висока инсулинова резистентност се свързва с диабет тип 2, така че това което виждаме е, че хората, които ядат храни богати на тези две съединения – като горски плодове, билки, червено грозде, вино – са с по-малка вероятност да развият болестта.“

Както още е докладвано от Financial Times:

Биохимичните механизми, които стоят зад резултатите са неясни, въпреки че учените подозират, че флавоноидите повишават нивата на протеин, наречен адипонектин, който регулира метаболизма на глюкозата.
Тим Спектър от Кралския Колеж в Лондон, който също е участвал в изследването, го нарича „вълнуващо откритие, което показва, че някои компоненти на храните, които считаме за нездравословни, като шоколад или вино, могат да съдържат някои полезни вещества.“
Въпреки това, Аласдаир Ранкин – научен директор на благотворителната организация Диабет Обединено Кралство – казва, че резултатите от проучването трябва да се приемат с повишено внимание.

„Налице са противоречиви констатации от други проучвания и също така, дори консумацията на флавоноиди и по-ниският риск от диабет тип 2 да са склонни да се случват заедно, това не означава непременно, че едното причинява другото,“ казва Ранкин за вестника.

Ранкин заявява, че предупрежденията за ограничаване на консумацията на шоколад и вино, ще останат в сила в недалечно бъдеще, дори ако се докаже без съмнение, че флавоноидите намаляват риска от заболяване с диабет“, защото всяка здравна полза от флавоноидите ще бъде драстично надделяна от калориите в шоколада и алкохола във виното.“

Британската индустриална група, Федерацията по храни и напитки, не изказва никакви коментари относно резултатите от научните изследвания. Въпреки това, групата казва, че „демонизирането“ на захарта в борбата срещу диабета е „прекалено опростено.“ В допълнение, групата, описана като „позорна“ от доклад на електронните медии, посочва, че редица правителствени съветници имали „обезпокоително“ близки връзки с производителите на захар.

Всички по-ранни изследвания са показали сходни резултати от полза за здравето

Предишни изследвания са свързали флавоноидите с намален риск от диабет, както и рак и сърдечно-съдови заболявания:

– Изследователи от Харвардското Училище за обществено здраве разработили проучване, за да анализират специфичния подклас от флавоноиди, наречени антоцианини, които са показали, че помагат за разширяване на артериите, противодействайки на натрупването на плака и предоставящи и други сърдечно-съдови ползи. Резултатите от проучването, които са били публикувани в списание Кръвообръщение, показват, че жените, които ядат най-малко три порции боровинки и ягоди на седмица, имат значително по-малко сърдечни атаки.

– Отделно проучване от изследователи в училището на Харвард за Общественото здраве са установили, че флавоноидите от боровинки и други естествени храни значително намаляват риска от диабет тип 2.

– В 20 годишно проучване е било установено, че участниците с най-висок прием на флавоноиди и проантоцианидини имали съответно 44 процента и 40 процента по-малък риск от рак на устната кухина и рак на ларинкса.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×