(NaturalNews)

Замърсяването с живак е изключително високо в целия свят, като основните източници на токсичните емисии са електроцентрали, изгарящи въглища и производството на цветни метали, които представляват 72 процента от общото изпускане в околната среда. Организацията на обединените нации изчислява, че само през 2010 г. в атмосферата по света са отделени близо 2000 тона живак.

Живакът е широко разпространен токсин, криещ се в много съвременни продукти

Живакът може да се намери дебнещ в много ваксини, които се инжектират директно в кръвта на хората. Живакът се излива в зъбите чрез зъбни амалгами. Тонове отпадъци от амалгами се отделят в околната среда всяка година. Живакът някога е бил основен метал в термометрите. Той се таи в сфигмоманометри или устройства за измерване на кръвното налягане. Използва се като антисептик във фармацевтиката, като реагент в лаборатории и в някои бои. Живакът съществува в батериите и в новите флуоресцентни крушки. Металът е широко разпространен; той попада в реките и в почвата, като в крайна сметка се влива в океана, където се натрупва във водната хранителна верига. Продължава да циркулира, отново и отново, като показва малко признаци на разлагане.

Живачната токсичност води до парализа на нервната система

Смъртоносните ефекти на отравяне с живак често са пренебрегвани. Едно рядко чувано заболяване, е въведено още през 1956 г. и се нарича Минамата заболяване. Определението на заболяването описва симптомите на отравяне с живак: изтръпване на ръцете и краката, отслабване на мускулите, ограничено зрение, увреждане на говора и слуха, лудост, парализа и смърт.

Причината за болестта Минамата е била открита, когато жители на префектура Кумамото, Япония, започват да ядат заразена риба от Залива Минамата и морето Яцуширо. Източникът на замърсяване е високо ниво на метил живак, който е бил освободен от промишлени отпадъчни води от химически завод, собственост на Корпорация Чисо (Chisso Corporation). За 36 последователни години, симптомите са се появили в населението, носейки смъртта на мнозина.  В крайна сметка са били идентифицирани 2265 пострадали, включително 1784, които са починали. Корпорацията Чисо е платила 86 милиона долара като компенсация за отравянето с живак на  водата и рибата.

Светът се пробужда за токсичните ефекти на живака върху човешкото тяло

Конвенцията Минамата е приета в Куманото. В момента се осъзнава опастността от замърсяването с живак. Много хора призовават за край на ваксините с живак и живачните пломби. Измислят се алтернативи на живачните термометри и сфигмоманометрите. Хората са наясно с покачващото се ниво на живак в рибата, особено рибата тон.

И накрая, много хора научават за някои много мощни естествени вещества, които детоксикират човешкия организъм от метали като живак. Едно от тези естествени вещества е куркуминът, намиращ се в корена на куркумата.

Ново проучване показва как куркуминът предпазва от живачно увреждане

Ново проучване от Индийския институт по токсикология разглежда детоксикиращите сили на куркумина и неговата профилактична и терапевтична роля върху плъхове, изложени на живак. Тестът подлага плъховете на еднократно интраперитонеално инжектиране на живачен хлорид. Живакът индуцира серумни биохимични промени при плъховете, като уврежда черния дроб и бъбреците им в процеса. Живакът излага плъховете на тежък оксидативен стрес, включително разкъсана липидна пероксидация, анормални нива на глутатион и разрушителни дейности на каталаза в черния дроб, бъбреците и мозъка.

Когато изследователите прилагат ежедневно перорално лечение с 80 мг куркумин в продължение на три дни, са настъпили значителни промени. Серумните биохимични промени, предизвикани от живака са обърнати, и черният дроб и бъбреците са започнали да показват признаци на възстановяване!

Когато първоначално е бил приложен живак, той е индуцирал експресии на металотионеин и РНК в черния дроб и бъбреците, но когато куркуминът се използва като предварително лечение, нивата на експресия на РНК намаляват, заключавайки, че куркуминът е положителна профилактична защита на черния дроб и бъбреците от РНК повреди.

Освен това, когато куркуминът се прилага в продължение на три дни, концентрацията на живак във вътрешността на тъканите на плъховете е била намалена и премахната от техните тела, показвайки ефект на детоксикация. Авторите заключават, че рутинният хранителен прием на куркумин служи като ефективен антиоксидант със силни защитни сили в борбата срещу токсичността на живака.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. Devon

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *