(NaturalNews)

Дори и хората с най-здравословен начин на живот могат трудно да отрекат, че пържените храни не са вкусни. Ароматът, който отделят и усещането, което предоставят с всяка хапка може да бъде доста неустоимо. Но пържените храни носят доста неблагоприятни здравни ефекти.

Риск от рак

Изследване, проведено в Изследователски Център за Рак Фред Хътчинсън и публикувано онлайн в Простата през 2013 г. показва, че редовната консумация на пържени храни като понички, пържено пиле, пържена риба и пържени картофи, може да увеличи риска от рак на простатата.

Тази връзка може да се дължи на образуването на канцерогенни съединения в храните, които се приготвят при много високи температури. Храни, приготвени при високи температури, по-специално пържени такива, съдържат също големи количества от съединения, които са свързани с оксидативен стрес и хронично възпаление. Тези условия също увеличават риска от рак. Например, пилешки гърди, които са пържени 20 минути може да имат почти 10 пъти количеството на тези вещества в сравнение с варени гърди в продължение на един час.

Предишни изследвания вече са доказали, че пържените храни повишават риска от рак на гърдата, рак на хранопровода, рак на белия дроб и рак на панкреаса, както и рак на главата и шията.

Сърдечно-съдово  здраве

Пържените храни влияят също и върху здравето на сърдечно-съдовата система. В изследване, публикувано през 2011 г. в Кръвообръщение: Сърдечна Недостатъчност, жените в менопауза, които консумират пържена риба имат по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Всъщност, само една порция пържена риба на седмица увеличава риска от сърдечна недостатъчност със съществените 48%, за разлика от жените, които често са консумирали печена или варена риба, и имат по-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Докато омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибата,  подобряват сърдечно-съдовото здраве, дълбокото пържене на рибата не само да отрича тези ползи, но дори създава съединения, които са вредни за сърцето.

Токсични вещества

Изследване, проведено от испански и португалски учени и публикувано в Хранителна и Химическа Токсикология през 2013 г. установило, че парчета пържена риба, съдържат повече фуранни съединения, отколкото тези, които са били на фурна. Докато фураните могат да подобрят миризмата и вкуса на храните, има изследвания, предполагащи, че те са вредни за здравето и дори канцерогенни.

Като цяло, по-високите температури и по-дългото пържене произвеждат повече фурани. От друга страна, колкото повече време мине след пърженето, по-малко фурани остават.

Следователно, някои начини за намаляване на количеството поглъщани фурани включват използване на фурна вместо фритюрник, готвене при по-ниски температури, съкращаване на времето за готвене и оставяне на 10 минути между готвене и консумация.

Пърженето произвежда трансмазнини, които са вредни за здравето

В допълнение, изследвания показват, че пърженето на храните повишава техните нива на трансмазнини, а трансмазнините са свързани с широк спектър от заболявания.

Този тип мазнини увеличава риска от атеросклероза (втвърдяване на артериите), образуването на плаки, възпаление в организма, инсулинова резистентност, диабет, автоимунна болест, болест на Алцхаймер и дори рак. Възпаление и инсулинова резистентност са свързани с повишен риск от много други заболявания, включително рак.

Трансмазнините увеличават още и липопротеините с ниска плътност (LDL – нивата на холестерола, известни като „лош“ холестерол), докато намаляват липопротеините с висока плътност (HDL – нивата на холестерола „добър“ холестерол). Освен това, когато майката консумира твърде много трансмазнини, това  може да доведе до забавяне на развитието на бебето.

Съпътстващи злини на пържените храни

Освен това, обикновено дълбокото пържене се извършва с растителни масла, които идват със собствените си акции за неблагоприятни здравни ефекти. Много пържени храни са до голяма степен празни калории, лишени от качествени хранителни вещества; всъщност, някои от тези преработени храни съдържат мононатриев глутамат (MSG) и консерванти, които са вредни за здравето.

Заключение

Без съмнение, пържените храни миришат прекрасно и имат добър вкус. Но вредата, която нанасят върху здравето е значителна – те вредят на сърцето, предизвикват възпаление и увеличават риска от рак и диабет, както и много други нежелани ефекти. Всичко това не може да бъде игнорирано от тези, които искат да поддържат силно и здраво тяло и да избегнат многобройни сериозни хронични заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Пържените храни са по-вредни, отколкото си мислите”
  1. Педиатърката на Дани ни казваше в 8-мия месец да му даваме пържени филии за закуска….Добре ли е? Добре че никога не сме му давали пържено .

Напиши коментар

Добави обява

×
×