Според проучване, проведено от изследователи от Университета на Южна Дакота в Сиукс Фолс и публикувано в списание Неврология, омега-3 мастните киселини биха могли да забавят свиването на мозъка, свързано с остаряването и деменция.
Изследователите установили, че хората, които консумират най-много омега-3 мастни киселини имат мозъци, които изглеждат една или две години по-млади, отколкото мозъците на тези, които консумират по-малко. Въпреки, че мозъкът се свива естествено с възрастта, скоростта на свиване се счита за важен предупредителен знак за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Водещият изследовател Джеймс Потала, казва: „Мозъкът става по-малък по време на нормалния процес на стареене – около 0.5 процента годишно след 70-годишна възраст – но деменцията е свързана с ускорен и локализиран процес на свиване на мозъка“.

Изследователите са подозирали за известно време, че омега-3 мастните киселини играят важна роля в защитата на мозъка от деменция. Една от формите на омега-3 мастните киселини, докозахексаенова киселина (DHA), съставлява 30 до 40 % от от мастните киселини, намиращи се в клетъчните мембрани на мозъка. Концентрациите на DHA са особено високи в синапсите, които невроните използват, за да общуват.

Потала казва: „Омега-3 мастните киселини са градивните блокове за клетъчните мембрани на мозъка“.

По-голям обем на мозъка

Омега-3 мастните киселини идват в три различни форми: докозахексаенова киселина (DHA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и алфа-линоленова киселина (ALA). DHA и EPA се откриват само в морските храни, включително мазна риба и някои разновидности на водорасли. ALA се намира в земни растения, като ленени семена и орехи.

Настоящото изследване се фокусира върху морските омега-3 мастни киселини, DHA и EPA. Изследователите измерили нивата на двете мастни киселини в кръвта на 1111 жени, които са участвали в Проучване на женската памет инициатива за здраве. Омега-3 кръвните нива се считат за добри маркери на хранителния прием.

При започване на проучването, средната възраст на участниците е била 70 години и никой от участниците не е показвал признаци на деменция. Учените провеждат MRI сканиране на мозъка на всеки участник в началото на изследването и отново осем години по-късно.

Те открили, че в края на проучването, жените с най-висок прием на омега-3 мастни киселини са имали най-голям обем на мозъка, дори и след отчитане на потенциални смущаващи фактори, включително възраст, образование, физическа активност, тютюнопушене или други здравни състояния. Най-високото ниво на омега-3 прием се свързва с 0,7% по-голям обем на мозъка и 2.7% по-голям обем на хипокампуса.

Хипокампусът е област на мозъка, свързана с паметта и често е първата област, която страда от увреждане при болестта на Алцхаймер. От изследвани 13 мозъчни региона, хипокампусът е единственият, който показва по-голям обем, свързан с по-висок прием на омега-3.

Действате сега, за да защитите вашия мозък

Потала отбелязва, че нивата на омега-3, наблюдавани в изследването, са много лесно постижими.

Потала казва: „Тези високи нива на мастни киселини могат да бъдат постигнати чрез диета и използването на добавки и резултатите показват, че ефектът върху обема на мозъка е еквивалент на забавянето на нормалната загуба на мозъчни клетки, който идва със стареенето от една до две години“.

Роналд Петерсен, директор на Изследователски Център по Заболяванията от Алцхаймер в Клиниката Майо, приветства констатациите, отбелязвайки, че те „предполагат, че е налице положителна връзка между богат хранителен режим на омега-3 мастни киселини и запазване  обема на мозъка в процеса на стареене.“

Той казва: „Изводът е да се яде здравословна храна за сърцето, включваща риба“. „Бих препоръчал още, физическата активност и ангажиране в областта на интелектуалната дейност.“

Хедър Шнайдер, директор на медицински и научни връзки за асоцииране на Алцхаймер, се съгласява, че начинът на живот прави огромна разлика в намаляването на риска на Алцхаймер.

Тя казва: „Най-силното доказателство, което виждаме в изследването е ползата от физическата активност за потенциално намаляване на риска от болестта на Алцхаймер“.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

One thought on “Рибните масла предотвратяват свиване на мозъка, свързано със застаряването”
  1. Не рибните масла, а Омега 3 мазнините, който далеч не са само в рибите, а много повече в растенията, като най-доброто такова е в конопеното семе -_-

Напиши коментар

Добави обява

×
×