сибирски-женшен-билка

Сибирският женшен е любимец на алтернативната медицина, като много традиционни лечители го предписват на почти всички свои пациенти. Въпреки факта, че древните китайски и руски лекари са използвали корена (свещените текстове от двете раси правят няколко препратки към това лечебно растение), той се смята за „бебе“ в западната медицина. Само наскоро Западът проучи мощните му ефекти и го описва като идеален превантивен тоник.

За разлика от повечето корени и билки, сибирският женшен се използва за усилване на имунната система и възстановяване на жизнеността. Обикновено не се дава за борба с конкретна болест. Редовният прием на билката предпазва от здравословни проблеми, свързани със свръх стрес и налягане. Препоръчва се да пациентите да приемат сибирски женшен, за да стимулират лечението и да намалят риска от инфекция.

Сибирският женшен /Eleutherococus senticosus/ е известен също като елеутеро, ci wu ju, дяволски храст на Шигока, руски женшен и див пипер.

Списък с известните хранителни вещества

 • Кумарини
 • Eleutherosides
 • Гликан
 • Лигнани
 • Фенилпропаноид
 • Полизахариди
 • Сапонини
 • Захар
 • Тритерпеноидни

Лекарствени приложения на сибирски женшен

Сибирският женшен е адаптоген. Адаптогените са група от растителни съставки, които помагат на тялото да се адаптира към стресова среда. Неотдавнашни медицински проучвания стигат до извода, че женшенът подсилва резистентността към увреждане, причинено от физически, химически, биологически и психологически фактори. Доказано е, че е полезен за намаляване на деградацията на клетките, причинена от болест, отравяне и облъчване.

Силата на сибирския женшен е такава, че много ботаници и специалисти по хранене го смятат за манна от небето. И все пак, фармакологичните прегледи постулират, че магията му идва от неговото енергийно-мобилизиращо въздействие върху усвояването на глюкозата в централната нервна система. Когато сме изправени пред стресова ситуация, надбъбречните ни жлези произвеждат кортикостероиди и стероиди, които предизвикват реакцията на борба. Докато това е необходимо за оцеляване, непрекъснатото и повтарящо се излагане на тези хормони може да окаже негативно влияние върху имунната система. Сибирският женшен забавя изчерпателната фаза и позволява по-ефективно използване на тези хормони на стреса.

Сибирският женшен също намалява количеството стрес, което тялото чувства, като елиминира вредните токсини в организма. Проучвания при животни са доказали, че билката има широк защитен ефект срещу химикали като етанол, натриев барбитал, тетанус токсоид и някои химиотерапевтични средства. Това има последващ невропротективен ефект срещу различни видове карциноми като гърдата, стомаха, устната кухина, кожата и яйчниците. Някои учени смятат, че активните съставки на сибирския женшен могат да се използват за борба с по-остри форми на инфекции от херпес симплекс тип II.

В по-голямата си част, обаче, сибирският женшен се използва за забавяне на всякаква форма на нестабилност или намаляваща способност за концентрация. Увеличава издръжливостта и предпазва тялото от стресови болести и умора.

По-специално, сибирският женшен увеличава умствената острота и подобрява нивата на енергия без „катастрофата“, която често се случва с кофеиновите продукти. Учените са наблюдавали, че сибирският женшен насърчава мускулите да използват кислорода по-ефективно. Това означава, че тези, които редовно тренират, могат да се възстановят по-бързо (и да предотвратят умората на мускулите).

Използването на сибирски женшен изглежда безкрайно. Другите употреби на билката включват:

 • Намаляване на безпокойството
 • Лечение на безсъние
 • Детоксикация на черния дроб
 • Поддържане  нивата на кръвното налягане
 • Намаляване  симптомите на бронхит
 • Управление на различни заболявания на имунната система, включително синдром на ХИВ и хронична умора
 • Увеличаване на желанието за секс
 • Борба с импотентността

Известно е, че сибирският женшен взаимодейства негативно с някои медикаменти, като лекарства, например дигоксин (Lanoxin или Lanoxicaps), който се използват за лечение на сърдечна аритмия или сърдечна недостатъчност. Пациентите, приемащи тези видове лекарства, трябва да се консултират с техния лекар преди да вземат сибирски женшен.

Освен това мъжете с нарушения на простатата не трябва да приемат сибирски женшен. Билката може да стимулира производството на тестостерон, което може да влоши тяхното състояние.

Системи на тялото, които могат да се възползват от сибирски женшен

Билката поддържа цялото тяло.

Начини за използване на сибирски женшен

Сибирският женшен се приема най-добре като чай, въпреки че можете да го приемате като таблетна добавка. Опитайте се да вземате около 100 до 200 милиграма стандартизирана версия на билката или както препоръчва вашият билколечител. Това трябва да се приема за период до шест седмици, последван от двуседмична почивка.

Резюме

Сибирският женшен е прекрасен превантивен тонизиращ препарат. Използва за борба с всички негативни ефекти, причинени от прекомерния излишък на хормоните на стреса. Традиционните лечители препоръчват билка на всеки пациент, който иска да подобри общото си благосъстояние и за онези, които  оздравяват или се възстановяват след продължително заболяване.

Автор: Rhonda Johansson

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×