(През 2008 г., американски писател и изследовател на име Дан Буетнер публикува книга, озаглавена Синята зона: Уроци за по-дълъг живот от хората, които живеят най-дълго. Тази книга, която е продължение на доклад за дълголетието, написан от Буетнер за National Geographic през 2005 г., съдържа информация за пет региона в света, в които хората са живели за необичайно дълъг период от време (най-често повече от 100 години, както е доказано от проверими удостоверения за раждане). Тези пет области, които са наречени „Сини зони“ от Буетнер са:

  • Районът Барбаджа на Сардиния, Италия
  • Тропическите острови на Окинава в Япония
  • Лома Линда, Калифорния (домът на религиозна група Адвентистите от Седмия Ден)
  • Малкият остров Икария в Гърция
  • Изолирания полуостров Никоя в Коста Рика

Разбирайки, че само 20 на сто от това колко дълго живее човек, се определя от генетиката, Буетнер и неговият изследователски екип започнали да следят хранителния режим и начина на живот на тези столетници в Синята Зона, с надеждата за откриване  тайните на тяхното дълголетие. По същество, неговата книга е проучване на повтарящи се тенденции, които е открил, докато ги е интервюирал и живял сред тях. Тези тенденции са:

Редовно, естествено упражняване

Буетнер съобщава, че най-значимият фактор в начина на живот, споделян от столетниците в Сините зони е била честотата и умереноста на тяхното упражняване. Тези хора, които често се грижат за собствените си градини и паркове, рутинно се упражняват в продължение на повече от пет часа на ден. Въпреки това, тяхното упражняване винаги се основава на естествени движения, като умерено ходене, леко повдигане и обработване на почвата. Сравнително екстремни упражнения, като вдигане на тежести, маратонско бягане, не съществуват.

Прости диети на растителна основа

Всички столетници са на проста диета, която е богата на плодове и зеленчуци (особено бобови растения) и ниско съдържание на мазнини, месо и рафинирана захар. Те предпочитат козе мляко пред краве мляко, пият умерено алкохол (обикновено една или две чаши вино на ден с храна) и ядат богати храни като месо и сирене само около пет пъти на месец, ако изобщо ги ядат. Много от растенията, които консумират си ги отглеждат сами и много малко от тях ядат плодове или зеленчуци, които са извън сезона.

Ето един по-конкретен списък на храни, предпочитани от столетниците във всяка Синя Зона:

  • Сардиния – Хляб, зеленчуци, малки количества вино и козе сирене, много малко месо
  • Окинава – Сладки картофи, ферментирали соеви продукти, ориз, зеленчуци
  • Лома Линда – Пресни плодове, овесени ядки, салати, вегетариански храни
  • Икария – Зеленчуци, вино, билкови чайове, малки количества месо
  • Никоя – Царевични тортили, боб, плодове, някои продукти от животински произход (предимно пилешко и яйца)

Показателно е, че голям брой от столетниците също следват „80 процентното правило.“ Това означава, че те съзнателно решават да спрат да ядат, когато техните стомаси са около 80 процента пълни, което предотвратява преяждане.

Чувство за принадлежност

От 268 столетници, интервюирани от Буетнер, 263 от тях принадлежали към основана на вярата общност (изглежда, че вероизповеданието няма значение) и редовно разговарят с други вярващи. Освен това, повечето от тях се радват на компанията на взаимно подкрепяща мрежа от приятели и членове на семейството; никой от тях не живее сам в старчески домове. Всички тези фактори допринасят за огромно чувство за принадлежност, което изглежда дава тласък на тяхното психологическо здраве.

Редовно излагане на слънчева светлина

Всичките Сини зони са слънчеви и всички столетници, които са били интервюирани от Буетнер са се излагали редовно на слънчева светлина, поради техните външни начини на живот. Следователно, те получават големи количества естествен витамин D, който, както са показали проучвания, е свързан с подобряване на настроението и съня, подобряване на костите и здравето на очите, както и много други. Освен това, както Буетнер и други изследователи са отбелязали, изглежда, че топлите климати насърчават по-спокойно отношение към живота „работа, за да се живее“.

„За да доживеете до 100-годишна възраст, трябва да сте спечелили генетичната лотария,“ заключава Буетнер. „Но повечето от нас имат капацитета да доживеят добре до нашите ранни 90 години и до голяма степен без хронични заболявания. Както показват столетниците, очакваната продължителност на живота на обикновения човек може да се увеличи с 10-12 години с приемането на начин на живот от Сините Зони.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *