(NaturalNews)

Сладките картофи са грудкови корени на лозата сладък картоф, която вирее в най-топлите региони на света. Те се характеризират с по-ярки цветове на плътта, които варират от дълбоко оранжево до светло лилаво и са склонни да бъдат по-дълги и по-тънки от обикновените бели картофи (на които са далечни роднини). Освен това, сладките картофи не са същите като ямс, въпреки техните близки физически сходства.

Сладките картофи са едни от най-здравословните зеленчуци, отглеждани в Запада, въпреки че са склонни да бъдат пренебрегвани поради техния придобит вкус. Тази статия съдържа списък на ползите им за здравето и проучванията, които ги доказват. Трябва да се отбележи, че листата на картофите също са годни за консумация и са плътни на хранителни вещества.

Богати на стимулиращи зрението каротеноиди

Най-голямото предимство на сладкия картоф е неговата впечатляваща концентрация от каротеноиди, цветни пигменти, които нашите тела могат да преобразуват във важния антиоксидант витамин А. Според „NutritionData„, един голям сладък картоф съдържа невероятните 34590 международни единици витамин A, което е 692 процента от нашата препоръчителната дневна доза. Въпреки че витамин А изпълнява много функции в организма, включително подкрепа на имунната система и подпомагането на генната транскрипция, неговата най-забележима роля е поддържането на здравето на очите. Например, едно изследване, публикувано в Nutrition през януари 2013 г., установява, че добавки с витамин А, биха могли да облекчат дегенерация на ретината, свързана със затлъстяването при плъхове. Документ с изследвания, включен в Science Daily през 2011 г., отбеляза също, че витамин А може да предотврати свързана с възрастта дегенерация на макулата, която е водеща причина за загуба на зрението сред американците на възраст 50 или повече години.

Пълни с допълнителни антиоксиданти

Според спектрален анализ, публикуван в Food Chemistry през 2014 г., сладките картофи получават повечето от своите антиоксидантни свойства от значителното си съдържание на полифенол. Полифенолите са важни фитохимикали, които, според доклад, включен в American Journal of Clinical Nutrition, помагат за „превенция на сърдечно-съдови заболявания, рак и остеопороза и предлагат роля в превенцията на невродегенеративни заболявания и захарен диабет.“ Тъй като сладките картофи са един от най-богатите източници на полифеноли, консумирането на повече от тях може да ни помогне да се предпазим от тези сериозни заболявания.

Отличен източник на витамин C

Както белите картофи, сладките картофи съдържат големи количества витамин C – за да бъдем точни, около 60 процента от нашия препоръчителния дневен прием за голям картоф. Повечето хора знаят, че витамин C подпомага производството на колаген и проявява ползи против стареене, но също така предотвратява оксидацията на холестерол (което може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания) и помага за стабилизиране  нивата на холестерола в кръвта. Това прави сладките картофи чудесен избор за тези от нас, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Нисък гликемичен товар

За разлика от белите картофи, които са известни с покачването на нивата на кръвна захар, ако се консумират с мазнини като олио или масло, сладките картофи съдържат нисък гликемичен товар и са безопасни за консумация от диабетици и преддиабетици . Също така, те са препълнени с фибри, които ни помагат да усвояваме захарта.

Сладките картофи също съдържат високи концентрации на магнезий, калий, манган, калций, желязо, протеин и повечето витамини от група В. Много от тези хранителни вещества са открити в кожата, така че се уверете, че купувате органични сладки картофи, чиито кожи са безопасни за ядене.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×