Смокините растат на дърво, наречено Ficus Carica, което е член на семейството Mulberry. Те са уникални по това, че имат отвор, наречен „остиола“ или „око“, който не е свързан към дървото, но който помага за развитие на плода чрез увеличаване на комуникацията с околната среда. Смокините варират драстично в цвят и едва доловимо в текстура в зависимост от сорта. По-голямата част от смокините са изсушени или чрез излагане на слънчева светлина или чрез изкуствен процес, създавайки сладки и питателни сушени плодове, които могат да се ползват през цялата година.

Ползите за здравето от смокините варират от лечение на лека форма на заболяване, като това да се отървете от акне или пъпки, до предотвратяване на рак, като рак на простатата. Смокините са богати на бета-каротин. Друго високо хранително съдържание в тях са въглехидратите. Съдържат още витамин А, С, Е и К и други витамини, също минерали като калций, мед, желязо и др.

Предотвратяване на рак, диабет, инфаркт и повече

1. Съдържанието на кумарин в смокините може също така да намали риска от рак на простатата. Редовното ядене на смокини може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата и рак на дебелото черво.

2. Те съдържат основното трио за здрави кости – магнезий, калций и витамин К2. Без магнезий, калцият е инертен. И без K2 калцият се отклонява от костите в кръвта, като е възможно да калцифицира вътрешната страна на кръвоносен съд.
Разтворимите фибри в смокините, наречени пектин, помагат за намаляване на холестерола. Смокините могат да помогнат за намаляване на серумните нива на триглицеридите. Нивата на триглицеридите са по-подходящи маркери за предсказване на здравословните проблеми със сърцето и затлъстяване, отколкото показанията на холестерола.

3. Съдържанието на Калий, Омега 3 и Омега 6 в смокините помага за поддържане на кръвното налягане и коронарни сърдечни пристъпи.

4. Смоникините са с много високи стойности на желязо, минерал, който спомага за създаването на червените кръвни клетки и предотвратява анемия. Бременните жени са насърчавани да запазят нивото на червените кръвни клетки високо. Така че оставете настрана туршиите и шоколадите и опитайте сушени смокини.

5. Листата на смокините имат лечебни свойства. Отвара от смокинови листа може да помогне на пациенти с диабет да намалят количеството на приема на инсулин.

6. Сушените смокини са в горната част на списъка за антиоксидант в сушени плодове. Антиоксидантите в плодовете са показали по-високи ползи за здравето на очите от растителните антиоксиданти, включително моркови, дори предлагат защита срещу макулна дегенерация (ARMD), водеща причина за слепота.

7. Смокините помагат на тялото да постигне и поддържа оптималното 7.0-7.4 рН.

8. Когато се прилагат върху кожата, печени смокини може да лекуват възпаления като абсцеси и язви.

9. Поради високото си съдържание на вода, пюре от смокини действа като отличен препарат за почистване на кожата и помага за предотвратяване и лечение на акне.

10. Смокините са богати на калций и са отлична алтернатива за терапевтично лечение на хора, които са алергични към млечни продукти.

11. Те са богати на природен бензалдехид – антитуморен агент.

12. Смокинята е плод, богат на хранителни фибри, което я прави много ефективна за отслабване.

13. Съдържанието на калций и калий в смокините предотвратява костното изтъняване (остеопороза) и помага за увеличаване на костната плътност.

14. Съдържанието на триптофан в смокините, предизвиква добър сън и помага да се отървете от нарушения на съня, като безсъние.

15. Смокините също са били използвани за лечение на сексуална слабост.

16. Те също съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, които помагат за предотвратяване на коронарна болест на сърцето. Смокините традиционно се използват като афродизиак.

17. Те са чудесен източник на диетични фибри и ви карат да се чувствате сити. Така че, това е една чудесна възможност за тези, които искат да намалят теглото си. Съдържанието на фибри също е много добро за храносмилателната система и помага за облекчаване на синдром на раздразнените черва (IBS).

 

Автор:  Pilai

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×