(NaturalNews)

Спанакът във всичките му разновидности е една от най-хранителните „обикновени“ храни, които съществуват. Човек трябва само да погледне ярките му и изпълнени с живот листа, за да разбере, че това годишно цъфтящо растение, което е родно на Централна и Югозападна Азия, е пълно с всички основни хранителни вещества, от които се нуждае тялото за поддръжка и растеж.

Тази статия разглежда по-отблизо здравните ползи от спанака. Повечето от тези ползи се отнасят за варения спанак, тъй като спанакът е рядък пример на растение, което всъщност става по-хранително, когато се вари или запарва. Това е така, защото процесът на готвене помага за разграждане на големите нива на оксалова киселина в спанака, естествена киселина, която е известна, че пречи за степента на усвояване на няколко хранителни вещества, присъстващи в зеленчуците, като калций и желязо.

Отличен източник на витамин К и желязо

Въпреки че може да не съдържа толкова витамин K като своя „суперзелен“ събрат, къдравото зеле (кейл), спанакът, все пак остава един от най-добрите източници в света на това важно за стимулиране на кръвта хранително вещество: 889 микрограма или 1111% от препоръчителния дневен прием на чаша за бъдем точни. Витамин K изпълнява редица важни функции в организма, като например подпомагането  растежа на клетките и помагане за изграждане на костите, но неговата най-известна функция е да подпомага образуването на кръвни съсиреци. Това е причината, поради която на френските войници в Първата световна война, които са страдали от кръвоизливи, е било давано вино, подсилено със сок от спанак – витамин К в сока е помагал да се предотврати прекомерното кървене.

Една чаша сварен спанак съдържа също и 6,4 милиграма желязо, което е 36 процента от препоръчителния дневен прием. Съществен макроминерал, желязото, е широко известно със своята роля в образуването на хемоглобин, но също така помага за поддържане на мозъчната, ендокринната, метаболитната и имунната функция. Разбира се, богати на желязо цели храни, като спанак, са много по-добри източници на минерала от синтетичните таблетки. Колкото по-тъмни са листата на спанака, толкова повече желязо съдържа. 

Богат на борещи се с рака фитохимикали

Спанакът съдържа високи концентрации на фитохимикали, като каротеноиди, сапонини и флавоноиди, които се намират почти само в растителни хранителни източници. Според проучване от май 2007 г, публикувано в Proceedings of the Nutrition Society, фитохимикалите подпомагат „детоксикацията и засилват изхвърлянето на канцерогени, потискат възпалителни процеси като експресия на циклооксигеназа-2, инхибират митозата и предизвикват апоптоза в различни етапи в прогресията на рак.“ Поради тази причина Американският Институт за Изследване на Рака включва спанака в своя списък на най-добрите храни за борба с рака.

Съдържа каротеноиди, стимулиращи зрението

Определени каротеноиди, намерени в спанака, като лутеин и зеаксантин, са пигменти на макулата, които са доказани, че подпомагат лечението на влошаващо се зрение. Изследване проведено от Macular Society показва, че лутеинът и зеаксантинът функционират като антиоксиданти в макулата, помагайки да се унищожат всички свободни радикали в нея. Тъй като свободните радикали са основната причина за дегенерация на макулата, яденето на повече зеленолистни зеленчуци като спанак, които са най-добрите природни източници на каротеноиди, ще бъде от пряка полза за дългосрочно здраве на очите.

Вареният спанак е богат също на витамините C и E, фолиева киселина, калций, магнезий, калий и манган. Недостатъците на някои от тези важни минерали, най-вече магнезий, са дори по-чести, отколкото недостатъците на желязо. Яденето на повече спанак и други зеленолистни зеленчуци като къдраво зеле и броколи, обаче, може да коригира много от недостатъците, които могат да компрометират стандарта ни на живот.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×